2021

EGMOND-PIER-EGMOND 2021… Bericht van Le Champion.

Dit wielerseizoen zag er anders uit dan we met z’n allen hadden verwacht. In januari genoten 3.500 fietsers van een ultieme strandrace tijdens Egmond-Pier-Egmond, maar vervolgens moesten door het coronavirus veel fietsevenementen worden afgelast. Inmiddels heeft Le Champion met kleinschalige evenementen gelukkig weer vele fietskilometers gemaakt. Hiermee doen ze veel ervaring op om met verschillende aanpassingen op verantwoorde wijze evenementen te organiseren. Het coronavirus maakt de toekomst voor onze evenementen onzeker, maar we zitten zeker niet stil.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan de plannen voor een aangepaste vorm van onze winterklassieker. In samenwerking met de gemeentes en hulpdiensten doen wij er alles aan om straks in het nieuwe jaar een coronaproof evenement aan te bieden. Zet de datum van Egmond-Pier-Egmond dus alvast in jouw agenda: zaterdag 9 januari 2021. Als de situatie rondom het coronavirus in ons land beheersbaar blijft, dan zien we jou natuurlijk aan de start in Egmond aan Zee. We laten het weten zodra de inschrijving open gaat. Je kunt natuurlijk wel alvast beginnen met jouw trainingen voor deze legendarische strandrace. Het strand wacht op jouw bandensporen, zorg dat je voorbereid aan de start verschijnt!

2020

Klik op de foto voor een filmpje van The making of the trophy for Egmond-Pier-Egmond.
De trophy is gemaakt door Gejut uit Egmond aan Zee

Het  succes verhaal begint……Egmond-Pier-Egmond 1998 door Frits Reek

Het leek een onmogelijke opgave. Er werd  zelfs een beetje lacherig over gedaan. “Dat gaat je nooit lukken. Vergunningen aanvragen bij 5 gemeenten, Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap!” De voorbereidingen duurden lang. Er werd gekeken naar de strandrace in Scheveningen. De legendarische “Brinta Beach race”. Jan Versteeg en ik zagen de duizend  deelnemers – als een kleurig bollenveld – op de boulevard van Scheveningen aan het vertrek staan.
“Dat gaat ons nooit lukken”, zeiden we tegen elkaar. Een flink aantal jaren later was de Brinta race ter ziele en stonden er, daags voordat de halve marathon werd gehouden, vierduizend deelnemers bij de start van Egmond-Pier-Egmond (EPE) op de Noord-Boulevard van Egmond aan Zee.
Grote namen kwamen in de loop der jaren naar Egmond en zorgden voor publiciteit: Gert Jan Theunisse, Johan Museeuw, Leontien van Moorsel, Robert Gesink, Michael Boogerd en Marianne Vos gaven o.a. acte de présence en maakten het strandfietsen populair bij grote groepen recreatieve fietsers.
Door op zaterdag gebruik te maken van de materialen die de Egmond Halve Marathon op zondag nodig had, beschikten we  niet alleen over een imposante start- en finishtoren, maar ook over kilometers hekwerk, de sporthal en….. een heleboel medewerkers. De pers repte van ”een gouden greep”, naast het sportieve aspect,  pakte ook het efficiënt gebruikmaken van materialen – financieel – gunstig uit. Ook het ingevoerde combi-klassement (zaterdag fietsen en zondag lopen) bleek in goede aarde te vallen.
In de afgelopen 21 jaar werd de strandrace twee keer afgelast. De vrees voor verminderde animo bleek ongegrond, het evenement bleek ijzersterk en groeide uit tot de allergrootste in z’n soort.

Jan Versteeg (mede-initiatiefnemer) kijkt terug naar de eerste editie:
De 1e editie, we hadden onvoldoende naar het tij gekeken. Het had vooraf gestormd en daarom was er een vlak strand. Binnen de kortste keer was het harde strand weggespoeld. De wedstrijd had daar geen last van, maar vele cyclosportieven moesten noodgedwongen daardoor op de terugweg door de duinen. De start ging in noordelijke richting en daar bleek de strandafgang veel te smal dus stagneerde het daar al. Na afloop dachten we dat dit de eerste en gelijk de laatste keer geweest zou zijn, die deelnemers komen nooit meer terug. Maar met extra promotie in Scheveningen hadden we het jaar daarop zelfs meer deelnemers. Dat blijft je altijd bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *