Vuurtorens (1)

214 – Port la Chaine

In het noorden van Bretagne in de provincie Côtes d’Armor staat het vuurtorentje Port La Chaine. Bretagne staat bekend om zijn ruige kusten. Je vindt er dan ook veel vuurtorens. In 1857 leidde een petitie van zeilers, kooplieden en notabelen tot de beslissing twee vuurtorens te bouwen aan de kust van Pleubian. Port la Chaine en St. Antoine werden gebouwd tussen 1862 en 1863. Port la Chaine werd op 25 december 1863 operationeel. Hij is slechts 5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 11 meter. Iedere 4 seconden geeft hij een wit licht. De kleurstelling van het pand (rood en wit) komt vaak voor. Na de Tweede  Wereldoorlog werd de vuurtoren geautomatiseerd, in 1947 werd het licht geëlektrificeerd. Mevrouw Séguillon was de laatste bewaker van de toren. Nog steeds vormt Port La Chaine een lichtlijn met het torentje St. Antoine. De laatste werd door Duitse troepen in 1944 verwoest maar na de oorlog weer in de oorspronkelijk staat teruggebracht.

Coördinaten: 48° 51’ 33.84” N03° 07’ 55.39” W

213 – Saint Theodori

De vuurtoren van Saint Theodori staat vlak bij Argostoli, de hoofdstad van Kefalonia. Het is een cirkelvormig bouwwerk, steunend op 20 kolommen, opgetrokken in Dorische stijl. Slechts 8 meter hoog en door de plaatsing is de lichthoogte maar 11 meter. Oorspronkelijk gebouwd in 1828 in opdracht van De Brit Charles Napier, die het in die tijd daar voor het zeggen had. In 1863, na de integratie van het eiland in de Griekse staat, werd deze vuurtoren opgenomen in het vuurtoren netwerk van Griekenland. De aardbeving van 1953 verwoeste veel op Kefalonia, waaronder de vuurtoren. In 1960 werd hij herbouwd volgens het ontwerp van de plaatselijke architect Takis Pavlatos. Hij is nog steeds operationeel. Met een prachtig uitzicht op de zonsondergang is het tevens een geliefde locatie voor trouwlustige paren.

Coördinaten: 38° 1128.92” N20° 284.12” O

Foto: Ina van Dam – Smit

212 – Staberhuk

Ook in het afgelopen voorjaar waren mijn vrouw en ik weer eens op weg naar één van onze favoriete vakantiebestemmingen in Denemarken. Ditmaal naar het eiland Lolland. En om daar te komen steek je over van het Duitse eiland Fehmarn (Puttgarden) naar Rødbyhavn. Op de zuidoostelijke punt van Fehmarn stond nog steeds een vuurtoren die niet in mijn collectie zat. Even een klein uurtje van de route af en….hebbes. Men nam in 1900 het besluit in Staberhuk een vuurtoren te plaatsen nadat  er een torpedoboot aan de grond was gelopen. In 1904 werd deze toren operationeel. Oorspronkelijk was deze vuurtoren geheel opgetrokken uit gele baksteen. Deze steen kon echter aan de westkant niet zo goed tegen de weersinvloeden. De stenen aan de westkant werden vervangen door een rode, hardere soort. Gevolg is een tweekleurige opbouw (zie rechtsboven op de foto). De toren is 22 meter hoog terwijl de lichthoogte 25 meter bedraagt. Iedere zestien seconden geeft het licht twee flitsen (afhankelijk van de richting wit of groen). Deze, in 1928 geëlektrificeerde vuurtoren, is helaas niet te bezoeken.

Coördinaten: 54° 24’ 09.5” N11° 18’ 40.2” O

211 – Sædding Strand Nord

Iets ten noorden van Esbjerg, op de rand van een klif, staat dit ietwat vreemde vuurtorentje Sædding Strand Nord. Het is een zogenaamd “forfyr”, die samen met de “bagfyr” voor een lichtlijn zorgt om de scheepvaart tussen Fanø en Skallingen veilig binnen te loodsen. Het oorspronkelijke rechthoekige 2,5 meter hoge baken werd gebouwd in 1947. Deze werd in 1983 door de huidige toren vervangen.  Deze vuurtoren heeft een continu brandend rood licht en heeft een lichthoogte van 17 meter. Het is een bijzondere, zeer modern uitziende skeletachtige toren. Aan de voet van de klif loopt een prachtig wandel/fietspad met uitzicht over het water. De diverse bankjes nodigen uit te genieten van het binnenkomend scheepvaartverkeer.

Coördinaten: 55° 29,87N8° 23,67O

210 – Cape St. Blaize

Zuid-Afrika, officieël de Republiek Zuid-Afrika, heeft een rijke koloniale geschiedenis die begon toen in 1652 Kaapstad als Nederlandse verversingspost werd ingericht. Tot in de vorige eeuw werd Zuid-Afrika overschaduwd door apartheid die in 1994 werd afgeschaft. Maar ook vandaag is het een land van grote tegenstellingen waar de apartheid zeker nog niet geheel is verdwenen. De vuurtoren Cape St. Blaize staat een 400 kilometer ten oosten van Kaapstad. Het station werd operationeel op 15 maart 1864. John Goodman was de architect.  Deze prachtige vierkante witte stenen toren is 15 meter hoog en bevindt zich 73 meter boven de zeespiegel. Het licht geeft iedere 15 seconden twee witte flitsen. Deze vuurtoren is inmiddels volledig geautomatiseerd maar nog steeds bemand. De huidige bemanning onderhoudt radiocommunicatie en heeft meteorologische taken. De toren is van maandag t/m vrijdag te bezoeken. Van hier kan men genieten van een werkelijk schitterend uitzicht over de Mosselbaai.

Coördinaten: 34° 119.45” Z22° 925.14” O

Foto: Wim van der Craats

209 – Hestehoved

De vuurtoren Hestehoved is te vinden op de noordoostelijke punt van het Deense eiland Falster. Hij staat in het bos van Corselitze. Je kunt hem bereiken door de auto te parkeren aan de rand van het “Corselitze Skovdistrict” en dan een goede twee kilometer te wandelen  (Fyrvejen) naar de kust van de Baltische Zee. Vanaf de parkeerplaats liepen meerdere wegen die kant op, ik koos prompt te verkeerde. Bij de kust aangekomen werd ik aangesproken door de boswachter die me uitlegde nog zeker een kilometer de kust te volgen voordat ik bij de vuurtoren kwam. Maar goed, hij bood wat te drinken aan, haalde vuurtorenboeken tevoorschijn en het duurde wel een halfuurtje voordat ik verder ging. Met nog de waarschuwing op te passen voor teken, een vervelend beestje. Aardige mensen die Denen. Het huisje (torentje) is slechts 4 meter hoog, maar heeft door de plaatsing op een klif een lichthoogte van 14 meter. Iedere zes seconden geeft hij twee flitsen in wit, rood of groen, afhankelijk van de richting. Zoals helaas veel vuurtorentjes zag ook deze er wat verwaarloosd uit. Maar het uitzicht was mooi en de wandeling goed te doen. Oh ja, met deze “toren” gaan we het vijfde jaar in van de Vuurtoren van de week.

Coördinaten: 54° 50 02.1” N12° 09 53.5” O

208 – Goedereede

In het voorjaar van 2015 bezocht ik het Zeeuwse plaatsje Goedereede. En ja hoor, er is  nog steeds een klein licht zichtbaar bovenop de kerktoren. Ooit was Goedereede een bloeiende handelsstad, jawel stad, het kreeg in 1312 al stadsrechten. Brand, stormvloeden en de Hoekse- en Kabeljauwse twisten werden overleefd. De verzanding van de haven had echter tot gevolg dat Goedereede zijn status als handelscentrum verloor. De sfeer van weleer is echter nog steeds te proeven. Naar ik hoop geeft de foto die sfeer weer. In de 16e eeuw werd de oorspronkelijke torenspits afgestompt en kon men daar een kolenvuur laten branden. Op 26 februari 1834 werd het eerste vaste licht geïnstalleerd. Dat licht werd in 1912 verwijderd en vervangen door een boeilicht. De laatste werd in 1924 gedoofd en eveneens verwijderd. In 2013 is een vrijwel identiek licht geplaatst, uitsluitend als herinnering aan het boeilicht dat van 1912 tot 1924 op de toren heeft gestaan. In de toren een expositie over vuurtorens ingericht. De toren is 39,5 meter hoog met een lichthoogte van 45 meter. Sinds 1967 is de toren een Rijksmonument.

Coördinaten: 51° 49 06.8” N03° 58 33.5” O

207 – Langøytangen

De vuurtoren Langøytangen is een volledig geautomatiseerde vuurtoren gelegen op het eiland Langøya. De ferry vanuit het Deense Hirtshals naar het Noorse Langesund vaart er langs. Het oorspronkelijke station werd opgericht in 1839, de huidige toren dateert van 1876 en werd in 1990 volledig geautomatiseerd. Er zijn accommodaties beschikbaar om te overnachten. Deze vuurtoren is 14,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 17 meter. Afhankelijk van de richting geeft hij iedere 6 seconden een wit, groen of rood licht. De witgeschilderde toren is aan één kant met het huis van de voormalige vuurtorenwachter verbonden. Op de toren een galerij met de rode lantaarn. Bij mist geeft de misthoorn iedere 60 seconden twee signalen. Langøya is 2,4 km lang en op zijn breedste punt 283 meter. De afstand tot Denemarken bedraagt slechts 153 km. Het eiland fungeert als natuurlijke golfbreker voor de haven van Langesund. Op Langøya zijn veel wandelpaden en mooie strandjes. Je kunt er met een privé boot aanleggen of vanuit Langesund gebruik maken van een gratis boot service. Langesund staat nog bekend vanwege het grote aantal zonnige dagen.

Coördinaten: 58° 5930.04” N9° 4526.03” O
Foto: Jos Glorie

206 – Katwijk

Deze week eens aandacht voor de vuurtoren van Katwijk. Deze vuurtoren werd gebouwd in 1605 en brandde in 1916 voor het laatst. Toen waren de bomschuiten al een jaar of drie van het Katwijkse strand verdwenen. Het is een 12 meter hoge, vierkante, stenen toren. De lichthoogte bedraagt 25 meter. Sinds 1971 is het een Rijksmonument, waarvan het beheer in handen is van de gemeente Katwijk. Deze toren is, na de Brandaris, het oudste bewaard gebleven vuurtorengebouw van Nederland. Oorspronkelijk werd op het platte dak een houtvuur en later een kolenvuur gestookt. Halverwege de 19e eeuw werd een olielamp met reflector in een lichthuis geplaatst. Gedurende de Eerste Wereldoorlog werd de toren door de Koninklijke Marine als uitkijkpost gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de huizen rond de toren afgebroken en plaatste men een mitrailleurpost. Na de oorlog werden ook hier nieuwe huizen gebouwd, maar liet men ten noorden van de toren ruimte over voor een plein. Oh ja….deze is speciaal voor Hans!

Coördinaten: 52° 12 0.5” N4° 23 28.2” O

205 – Lervily

Het Franse Bretagne is, naast Denemarken, mijn favoriete vakantiebestemming. Ruige kusten, klifpaden en prachtige wolkenluchten. Aan de zuidkant van Bretagne in de provincie Finistère (de naam dankt Finistère aan de ligging: letterlijk betekent het fin des terres, ofwel: het einde van het land. Het gebied is dan ook een schiereiland) is de Pointe de Lervily te vinden, met daarop de vuurtoren Lervily. De 12 meter hoge, ronde gemetselde toren is prachtig wit geschilderd met bovenop een kleine rode lantaarn. Het is een oude semafoor waar op 3 december 1955 een modern licht aan toegevoegd werd. De lichthoogte bedraagt 20 meter. Iedere 12 seconden geeft het licht drie flitsen, wit of rood, afhankelijk van de richting. Heel toepasselijk staat hij aan de bij de toren doodlopende Rue de Sémaphore, een kilometer of drie ten zuiden van het plaatsje Esquibien. De toren is helaas niet te bezoeken.

Coördinaten: 48° 00 2.6” N4° 33 55.7” W

204 – La Farola

De vuurtoren La Farola is een prachtig baken voor schepen die koersen naar de haven van Malaga. Hij staat bij de ingang van de haven en werd in 1817 in gebruik genomen. Deze toren heeft een hoogte van 33 meter, de lichthoogte bedraagt 38 meter. Het licht knippert iedere 20 seconden. De vuurtoren werd ontworpen door de ingenieurs Pevy en Guzmán. De toren heeft diverse renovaties ondergaan, de eerste in 1884 om schade, veroorzaakt door de aardbeving van dat jaar, te herstellen. In 1885 werden verbeteringen uitgevoerd. Ook tijdens de Spaanse burgeroorlog raakte de toren zwaar beschadigd en werden camouflagekleuren aangebracht. Hij staat, hoe toepasselijk, aan de promenade La Farola, een drukke weg. Het was dan ook lastig om de toren zonder voorbij rijdende auto’s / bussen op de foto te zetten. Colette liet me nog weten dat even verderop langs de promenade een overheerlijke ijssalon staat. Dat was een beloning na deze vuurtoren jacht. 

Coördinaten: 36° 42 50.93” N4° 24 52.47” W

Foto: Colette van Eck

203 – Lohals

Het eiland Langeland ligt tussen de Grote Belt en de baai van Kiel. Het is via een brug met het eiland Fünen verbonden. In het noordwesten van Langeland ligt het plaatsje Lohals. De haven werd gebouwd rond 1850 voor vrachtschepen en vissersboten. In de jaren rond 1980 verdween de vissersvloot bijna geheel. Lohals moet het nu voornamelijk hebben van toerisme. In 1981 werd de jachthaven in gebruik genomen. Het oorspronkelijk havenlicht dateert uit 1880 maar werd in 1893 al vervangen door een 6 meter hoge, ijzeren toren. De huidige vuurtoren werd gebouwd in 1933, is 9 meter hoog en heeft een lichthoogte van 8 meter. Afhankelijk van de hoek geeft hij iedere twee seconden een wit, rood of groen licht. Het witte, vierkante torentje heeft zelfs een galerij en de in Denemarken vaak voorkomende rode kap.

Coördinaten: 55° 08 6.1” N10° 54 09.7” O

202 – Piombino

De Italiaanse vuurtoren van Piombino (La Rochetta) is gelegen aan de Piazza Bovio in Piombino aan de Toscaanse kust. Het havenplaatsje ligt ten zuiden van Livorno en wordt vaak gebruikt om van hieruit over te varen naar Elba, het eiland waar ooit Napoleon gevangen heeft gezeten. Het is een vierkante stenen toren met galerij, gebouwd in neogotische stijl. Bovenaan staat een klein licht. Het geeft elke 15 seconden drie witte flitsen. De toegangsdeur wordt bekroont door een spitsboog. Deze vuurtoren is met een hoogte van een meter of vijf niet zo groot, de lichthoogte bedraagt echter achttien meter. Om de kust te verkennen moet je veel geduld hebben, de wegen naar zee lopen dood, je moet steeds dezelfde weg terug om een volgende plaats te kunnen bezoeken. Naast de vuurtoren is het havenplaatsje een eldorado voor fotografen. Bram, de maker van de foto, is een uitstekende fotograaf. Zijn werk is terug te vinden op: www.bracom.nl.

Coördinaten: 42° 55 11.79” N10° 31 31.13” O

Foto: Bram van Broekhoven

201 – Albuen

Op het Deense eiland Lolland staat de vuurtoren Albuen. Hij staat bijna aan het einde van een 6 kilometer lange landtong, ook wel de elleboog genoemd. Hij is tussen de 20 en 200 meter breed.  Aan het begin van deze landtong is het mogelijk de auto te parkeren en dan begint een wandeling van 5,5 kilometer over een zanderig pad. Onderweg kom je meer schapen dan wandelaars tegen. In 1896 werd een 11 meter hoge, betonnen toren in gebruik genomen. Door kusterosie moest deze in 1958 vervangen worden door de huidige, 13 meter hoge vuurtoren. De lichthoogte bedraagt 11 meter. De restanten van de oude toren zijn op een goede 100 meter van de nieuwe vuurtoren nog steeds zichtbaar. Afhankelijk van de hoek gaf hij iedere 4 seconden een wit, rood of groen licht., daarna 4 seconden donker. In het voorjaar van 2014 werd het licht gedoofd. Helaas was de toren ook gesloten, de beschutte picknickplaats maakte echter veel goed. Het was er een uurtje goed toeven. Vlakbij de vuurtoren is een vogelobservatiepost, met vandaar een prachtig uitzicht over de Langeland Belt. En dan begint de terugtocht van 5,5 kilometer. Het was op 15 mei 2015 één van de weinige warme dagen, gelukkig had ik voldoende drinken meegenomen. En na terugkomst bij de auto de wetenschap dat mijn collectie weer een toren rijker is.

Coördinaten: 54° 50 8.3” N10° 57 46.3” O

200 – Nieuw Haamstede

Als je de foto bekijkt dan denk je dat deze vuurtoren midden in een natuurgebied staat. Niets is minder waar, hij is omringd door huizen en bungalows. Je moet een stukje de duinen in om deze toren mooi te kunnen fotograferen. De toren is ontworpen door L. Valk. In 1837 werd de bouw uitbesteed aan J.H. Pallada uit Vreeswijk. (deze aannemer verbouwde ooit de J.C.J.van Speyk). De vuurtoren werd op 26 maart 1840 in gebruik genomen. Hij heeft een hoogte van 50 meter terwijl de lichthoogte 58 meter bedraagt.
Het licht werd in 1934 geëlektrificeerd. Je kunt wel stellen dat deze vuurtoren een unieke beschildering heeft die echter in de oorlogsjaren door camouflagekleuren werd vervangen. In mei 1940 werd het licht door de Duitsers kapot geschoten. Pas in 1946 kreeg de toren een hulplicht en moest het daarmee doen tot 1953.
Vanaf 1993 wordt de toren niet meer bemand. Een afbeelding van deze vuurtoren stond ooit op het biljet van 250 gulden.
Helaas is deze toren niet toegankelijk.Zo, dit is de 200e vuurtoren in de reeks Vuurtoren van de week. Met dank aan het “Contact met de Egmonden”, die me al 200 weken de gelegenheid tot plaatsing biedt.Maar……als u het goed vindt dan ga ik nog even door.

Coördinaten: 51° 42′ 31.4” N – 03° 41′ 31.1” O

199 – Punta del Melonar

Spanje, het land van flamenco dansen, stierenvechten en….bijzondere vuurtorens. Zo’n 100 kilometer ten oosten van Malaga staat de Punta del Melonar. Het is een 12 meter hoge, conisch gebouwde stenen uitkijktoren die, door toevoeging van een lantaarn, in 1992 is omgebouwd tot vuurtoren. De lichthoogte is gigantisch, 237 meter. In lichthoogte komt deze vuurtoren in Spanje op de tweede plaats. Hij is gelegen op een scherpe piek aan de zuidwest kant van Castell de Ferro. De toren kan bereikt worden door een brug die van een gebouw ernaast naar de toren loopt. Het licht geeft iedere 13 seconden drie witte flitsen. Colette liet me weten dat ze de foto zo heeft moeten maken omdat ze niet dichter bij de toren kon komen.

Coördinaten: 36° 43′ 02.58” N – 03° 22′ 06.5” W

Foto: Colette van Eck

198 – Tvingsbjerg bagfyr

Op het Deense eiland Fünen (Fyn) staat, zo’n 7 kilometer ten noorden van Assens, deze bijzondere vuurtoren. Je kunt hem bereiken via het dorpje Sandager. Tijdens mijn eerste bezoek aan deze toren (2009) was het bijna onmogelijk een foto te maken. De toren was omringd door doornige struiken en bomen waar alleen het licht boven uitstak. In september 2014 een tweede poging en ja hoor, de struiken en bomen waren grotendeels weggehaald, waardoor ik bijgaande foto kon maken. Hij was zelfs opnieuw geschilderd.
Deze vuurtoren staat op een heuvel, maar je kunt de zee niet zien. Het is een zogenaamd “achterlicht”, één lijn vormend met het “voorlicht” dat vlak aan zee staat. De afstand tussen beide torens bedraagt 2200 meter. Hij is in gebruik sinds 1900 en heeft een hoogte van 10 meter. De locatie op een heuvel geeft hem echter een lichthoogte van 28 meter.

Coördinaten: 55° 19′ 29.8” N – 09° 54′ 54.9” O

197 – Santa Marta

Je kunt deze Portugese vuurtoren vinden in Cascais, ten westen van Lissabon. Deze toren werd operationeel in 1868. De toren is 20 meter hoog. Deze hoogte werd bereikt in 1936, om hem meer zichtbaar te maken werd de oude toren verhoogd met 8 meter. Hij heeft een lichthoogte van 25 meter. Afhankelijk van de richting geeft hij 4,5 seconde een wit of rood licht en is daarna 1,5 seconde uit. Het is een vierkante uit metselwerk opgetrokken toren. Opvallend zijn de blauwe en witte horizontale banden en de dubbele galerij, de rode lantaarn steekt hier prachtig bij af. Bij mistig weer blaast de misthoorn elke 10 seconden gedurende 3 seconden. Grenzend aan deze vuurtoren zijn de ruïnes van het 17e eeuwse Forte de Santa Marta te vinden. Er is ook een klein museum aanwezig. De toren zelf is niet toegankelijk.

Coördinaten: 38° 41′ 26.14” N – 09° 25′ 16.56” W

Foto: Tom Zuijdervliet

196 – Løgstør

In Løgstør, in het noorden van het Deense Jutland, staat deze zeldzame “dubbele” vuurtoren. Hij moet zorgen dat het scheepvaartverkeer vanaf de Limfjord naar Løgstør veilig kan binnenlopen. Het torentje links op de foto geeft het rode licht, de andere het groene licht. De toren werd gebouwd in 1908 en werd operationeel op 4 december van dat jaar. De vuurtoren is 9 meter hoog met een gelijke lichthoogte. De afstand tussen het rode en groene licht bedraagt 7 meter.
Aanvankelijk waren de lichten uitgerust met een gasbrander.
In 1973 werd de vuurtoren gemoderniseerd en voorzien van nieuwe lenzen en gloeilampen. De lichten branden twee seconden en zijn dan weer twee seconden donker.

Coördinaten: 56° 58′ 09.4” N – 09° 15′ 05.5” O

195 – Punta Lava

De vuurtoren Punta Lava staat op de westkust van het Spaanse Canarische eiland La Palma. La Palma is het meest noordwestelijk gelegen eiland van de Canarische eilanden. Het onderscheidt zich van de andere Canarische eilanden als Tenerife en Gran Canaria door het ontbreken van massatoerisme. Het eiland wordt voornamelijk door wandelaars bezocht die voor de prachtige natuur komen en de authentieke eilandcultuur.
De “jonge” achthoekige, witte betonnen toren werd in 1993 in gebruik genomen. De toren is 48 meter hoog en heeft een lichthoogte van 51 meter. Hij staat op een klif, direct aan de Atlantische oceaan en geeft iedere 20 seconden drie witte flitsen. Opmerkelijk is het moderne design van deze vuurtoren. De grond waarop de toren staat bestond nog niet vóór 1949. De vulkaanuitbarsting van San Juan in juni 1949 veroorzaakte een lavastroom. Dit resulteerde in een breed lava platform in zee.

Coördinaten: 28° 35′ 48.01” N – 17° 55′ 32.45” W

Foto: Jos Glorie

194 – Kronborg

In het noordoosten van het Deense eiland Sjælland (Zeeland) ligt de havenplaats Helsingør. Sjælland is het grootste Deense eiland en in verhouding tot de rest van het land dichtbevolkt. De vuurtoren Kronborg is gevestigd in de noordoostelijke toren van het gelijknamige kasteel. Het kasteel staat op het punt waar de Sont begint, de afstand tussen Denemarken en Zweden is hier slechts een paar kilometer. In het begin van de vijftiende eeuw werd hier een burcht gesticht, de Kronborg.
Het scheepvaartverkeer kon nu goed gecontroleerd worden en er kon tol worden geheven. Deze tolinkomsten waren een belangrijke bron van inkomsten voor de eigenaren van het kasteel, de koningen van Denemarken. De huidige vuurtoren is in bedrijf sinds 1878. De kasteeltoren heeft een hoogte van 31 meter, de lichthoogte bedraagt 34 meter.
Vrijwel het gehele kasteelterrein is open voor het publiek.

Coördinaten: 56° 02′ 21.6” N – 12° 37′ 20.5” O

193 – Cap-des-Rosiers

De vuurtoren Cap-des-Rosiers is de hoogste vuurtoren in Canada. Hij werd gebouwd tussen 1853 en 1858. De kosten bedroegen zo’n 115.000 dollar. In 1984 werden de van bakstenen opgetrokken buitenmuren vervangen door wit marmer. Deze vuurtoren is 34 meter hoog, de lichthoogte bedraagt 41,5 meter. Het licht werd ontstoken op 15 maart 1858. Deze vuurtoren staat op de zuidelijke oever in de monding van de St. Lawrence rivier. Ooit stond er een kanon, tijdens mist en sneeuwstormen moest het ieder uur afgeschoten worden. Op 15 augustus 1883 werd een misthoorn geïnstalleerd die iedere minuut een signaal van 10 seconden afgaf. Om boven te komen moet je 122 treden bedwingen. Het duurde tot 1950 voordat de toren werd geëlektrificeerd. In 1973 werd de toren uitgeroepen tot Nationaal Monument.
Colette: ‘Tijdens het maken van deze foto begon de zon net een beetje door te breken. Wat is er mooier om onder de rook van deze toren te kunnen picknicken’.

Coördinaten: 48° 51′ 22” N – 64° 12′ 5” W

Foto: Colette van Eck

192 – Julebæk

Op het Deense eiland Sjælland (Zeeland), een paar kilometer ten noordwesten van Helsingør, staat dit houten vuurtorenhuisje. Zoals zo veel Deense torentjes voldoet hij niet aan het beeld dat wij van een vuurtoren hebben. Hij staat op een smal stukje grond tussen de kustweg en de zee.
Hij is in bedrijf sinds 1925 en is 4 meter hoog. De lichthoogte bedraagt 8 meter. Afhankelijk van de hoek geeft hij iedere 4 seconden een wit, rood of groen licht met een pauze van één seconde. Het is een zogenaamd hoeklicht. In Helsingør staat het Kronborg Slot. In één van de torens van dit slot is tevens een vuurtoren aanwezig. Deze komt binnenkort aan de beurt.

Coördinaten: 56° 03′ 40” N – 12° 34′ 17” O

191 – Green Point

Deze Zuid-Afrikaanse toren werd ontworpen door Herman Schutte, die beeldhouwer van beroep was. De bouw van deze vuurtoren duurde drie jaar en hij werd voor het eerst ontstoken op 12 april 1824. Het was de eerste operationele vuurtoren aan de Zuid-Afrikaanse kust en is nu de oudste nog steeds actieve vuurtoren. Het is een baken voor de schepen in de Tafelbaai. De kosten bedroegen ongeveer 6420 Pond Sterling. De eerste lampen brandden op potvis olie. Hij kreeg zijn huidige hoogte in 1865. Het kan in Kaapstad behoorlijk mistig zijn. Daarom werd op 1 januari 1926 een misthoorn in de toren geïnstalleerd ondanks de klachten die aan de burgemeester van Kaapstad kenbaar waren gemaakt. In 1950 werd deze toren, om hem te onderscheiden van de omliggende huisjes, in deze contrasterende kleuren geschilderd. Een wit licht knippert iedere tien seconden.
Deze vuurtoren is 16 meter hoog en heeft een lichthoogte van 20 meter. Op 12 januari 1973 werd deze toren een Nationaal Monument. Vandaag de dag wordt hij gebruikt als hoofdkantoor van de Vuurtoren Services, zij bezitten en onderhouden 45 vuurtoren op de Zuid-Afrikaanse kust. Ik moet toch eens afreizen naar Zuid-Afrika……

Coördinaten: 33° 54′ 4” Z – 18° 24′ 2” O

Foto: Henk Joosten

190 – Udbyhøj

Het vuurtorentje Udbyhøj staat in het oosten van Jutland, bij de ingang van de Randers fjord. Hij staat op een heuvel en is omgeven door privé terrein. Het weggetje naar de top van de heuvel is smal en overwoekerd met van alles en nog wat. Je rijdt er met de auto in en hoopt dat je ergens kunt keren. De vuurtoren was in gebruik sinds 1894 en gevestigd in de bovenkant van een woonhuis. Er werd iedere 5 seconden, afhankelijk van de hoek, een wit, groen en rood licht gegeven. Door de ligging op de heuvel was de lichthoogte 33 meter. Naast het pand is inmiddels een nieuw torentje verrezen, deze komt nog wel een keer aan de beurt. Ja, het is natuurlijk privé terrein, maar er is niemand te zien aan wie je toestemming kan vragen het terrein te betreden en de foto’s te maken. In 2002 werd het pand te koop gezet voor zo’n 60.000 Euro. In 2012 stond het pand echter nog leeg, de verkoop is waarschijnlijk niet gelukt. In Nederland zou dit huis waarschijnlijk al lang gekraakt zijn.

Coördinaten: 56° 35′ 24” N – 10° 19′ 12” O

189 – Spodsbjerg

In het noorden van het Deense eiland Sjælland (Zeeland) ligt het plaatsje Hundested. Een paar kilometer ten noorden van Hundested staat het vuurtorentje Spodsbjerg. Hij markeert de ingang van de Isefjord, een prachtige baai in het noorden van Sjælland. Het oorspronkelijke licht op deze plaats dateert uit 1845, de huidige vuurtoren werd in 1907 in gebruik genomen. Vanuit ons vakantieadres moesten we met een klein pontje oversteken om Hundested te kunnen bereiken. De pont vaart als er aanbod is. Je stelt de auto op in een daarvoor bestemd vak. Vanaf de overkant houdt men in de zaak in de gaten, veel langer dan 5 minuten hoef je niet te wachten. Ik had nog geen kronen beschikbaar, maar zelfs op zo’n lokale pont kan men pinnen. Niet goedkoop trouwens, 16 Euro voor misschien 6 minuten varen. In de zomermaanden kan men de toren beklimmen, slecht 25 treden tot de galerij. Vlakbij de toren is een museum gevestigd. Deze herinnert aan Knud Rasmussen, een bekende poolreiziger, die tussen zijn reizen door in dit huis woonde. Terug naar de vuurtoren, deze is 9 meter hoog en heeft een lichthoogte van 40 meter.

Coördinaten: 55° 58′ 33.5” N – 11° 51′ 21.9” O

188 – Hellevoetsluis

Om Hellevoetsluis te bereiken moet je helaas door het industriegebied ten zuiden van Rotterdam. Het ziet er nu niet direct gezond uit, maar het zal wel goed zijn voor onze economie. De vuurtoren van Hellevoetsluis staat op de westelijke oever van het kanaal door Voorne. Hij is sinds 1822 in bedrijf en is 18 meter hoog. De lichthoogte bedraagt 17 meter. Het licht brandt vijf seconden en is dan weer 5 seconden uit. De toren is ontworpen door J. Valk. Ooit was Hellevoetsluis een uitvalbasis voor de op dit moment weer opnieuw in de publiciteit staande Michiel de Ruyter. Ook werden in de 17e eeuw diverse verdedegingswerken aangelegd. En groot deel van de vesting werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gesloopt. Gedurende deze oorlog werd het licht ook gedoofd. Sinds 1982 is deze vuurtoren een rijksmonument.

Coördinaten: 51° 49′ 10.9” N – 04° 07′ 42.3” O

187 – Frankelint

Deze vuurtoren staat in het uiterste noorden van het Deense eiland Langeland. Langeland is vanuit Fünen heel makkelijk via bruggen te bereiken. Hij staat niet ver van de plaatsen Hov en Lohals. Je kunt deze ‘toren’ bereiken via een hobbelig smal pad langs de landerijen. Hij werd in gebruik genomen in 1894 en het bouwwerk is slechts 4 meter hoog. Door de plaats op de rotsen is de lichthoogte toch nog 16 meter. Hij geeft iedere 5 seconden een rood en groen licht.Langeland is een lang en smal eiland, telt zo’n 14.000 inwoners en ligt oostelijk van Fünen tussen de Grote Belt en de baai van Kiel. Langeland telt 5 vuurtorens, drie in het noorden, één in het midden en één in het uiterste zuiden. Het vastleggen was in twee dagtrips goed te doen. Vooral de zuidelijke punt van Langeland is door een fraai natuurgebied met wilde paarden een aanrader.

Coördinaten: 55° 09′ 37.2” N – 10° 55′ 54.0” O

186 – Guilvinec

In het zuidwesten van het Franse Bretagne ligt de vissersplaats Guilvinec. Met een visafslag en vissersboten geschilderd in alle denkbare kleuren een eldorado voor fotografen. Wat verder in de haven staat deze 17 meter hoge, gemetselde toren. De toren dateert uit 1871 en heeft een lichthoogte van 26 meter.
Zeer opvallend door de over het witte front geschilderde verticale rode streep. Deze nogal ongewone vuurtoren werd in 1903 met 2,5 meter opgehoogd door toevoeging van een lantaarn trommel. Guilvinec, een heerlijk plaatsje, met meerdere vuurtorens, tweemaal in de week de gebruikelijke markt en de niet vergelijkbare Franse sfeer. Ga in de late namiddag eens op het havenhoofd zitten en geniet van de onvergetelijke aanblik van de terugkeer van de trawlers, begeleid door een wolk van meeuwen.

Coördinaten:
47° 47′ 47.27” N – 04° 16′ 23.13” W

185 – Den Hoorn

Ik weet het, voor veel Egmonders is Terschelling het ideale eiland om eens een weekje te bivakkeren. Maar Texel is ook zeker het bezoeken waard. Als je vanaf de boot een rondje fietst via Oude Schild, Den Burg en Den Hoorn, dan kan je de kerktoren van Den Hoorn niet missen. Beelden van Texel laten deze toren ook veelvuldig zien. Veel minder bekend is het feit dat op de torentrans een sectorlicht is geplaatst. Voorheen was het een echte vuurtoren met drie schijnwerpers. Deze werden in 2008 door het huidige sectorlicht vervangen. De kerk werd gebouwd in de vijftiende eeuw en de witte toren fungeerde in eerste instantie als baken in de tijd van de VOC.
Oorspronkelijk heeft er een licht gestaan op de torenspits. In 1966 is dat licht verplaatst naar de torentrans. De rode en groene sectoren van het huidige licht geven nu een waarschuwing als van de vaarlijn door het Schulpengat wordt afgeweken. De lichthoogte is 28 meter. Oh ja, in afwachting van de boot terug naar Den Helder is Den Hoorn ook een heerlijk plaatsje om de dag op een terras af te sluiten.

Coördinaten: 53° 01′ 30” N – 04° 45′ 04” O

184 – Laukvik

Laukvik, een klein vissersplaatsje aan de noord-west kust van de Noorse Lofoten. Het is een prachtige locatie om het noorderlicht te bewonderen, ook omdat er bijna geen lichtvervuiling is. Het is niet moeilijk om met één van de 450 inwoners in contact te komen en zo de Lofoten sfeer op te snuiven. De inwoners van Laukvik laten de sleutel vaak in de buitendeur zitten als ze even weggaan. Zo kan iedereen zien dat ze niet thuis zijn. Het is verbazingwekkend dat de Noren gewoon van de spullen van een ander afblijven. In de “drukke” vissershaven liggen zo’n 10 tot 15 vaartuigen. Er wordt voornamelijk gevist op kabeljauw, die dan aan grote rekken te drogen wordt gehangen. Dit is vooral voor de export naar Afrika, de viskoppen zijn in Afrika een delicatesse. Je kunt er heerlijk wandelen en genieten van de rust en de natuur. Het kleine vuurtorentje heeft een lichthoogte van 11 meter. Het vierkante torentje heeft zelfs een galerij en geeft elke 6 seconden een rood, groen of wit licht, afhankelijk van de richting. Het rode dak van de lantaarn steekt prachtig af tegen de sneeuw. Als u wat meer wil weten over een vakantie op de Lofoten…Jos en Joke Glorie kunnen er vol enthousiasme over vertellen.

Coördinaten: 68° 23′ 00” N – 014° 25′ 00” O

Foto: Jos Glorie

183 – Flügge

Ook deze vuurtoren, gelegen op het Duitse eiland Fehmarn, heb ik kunnen fotograferen op weg naar Denemarken. Je hoeft maar een klein stukje om te rijden als je op weg bent naar de pont in Puttgarden.
Het is één van de weinige vuurtorens die ook overdag actief is. Hij is gebouwd van gele bakstenen, die voorheen bedekt waren met rode en witte Glasal platen. In november 2009 werd de toren gerestaureerd en werden deze platen verwijderd en niet meer aangebracht. Deze vuurtoren werd in 1916 in gebruik genomen en is 37 meter hoog. De lichthoogte bedraagt 38 meter. In 1954 werd de toren geëlektrificeerd. Zoals zo veel vuurtorens is ook deze een toeristische trekpleister. Je krijgt hem, mede door zijn lengte, al vrij snel in het vizier, maar je kunt er met de auto niet komen. Een paar kilometer voor de toren word je een parkeerterrein opgestuurd. Van daar is het mogelijk via een B-weggetje naar de toren te wandelen. Een handige uitbater verhuurt er trapfietsen voor diegenen die wat minder goed ter been zijn.

Coördinaten: 54° 26′ 27.35” N – 11° 01′ 3.6” O

182 – Bjørnø fyr

Bjørnø, een piepklein eilandje ten zuiden van Fünen en een minuut of 20 varen van Faaborg. Het eiland heeft een oppervlakte van 1,5 vierkante kilometer en telt zo’n 40 inwoners. Een aantal keren per dag vaart een piepklein personenpontje, de Lillebjørn, heen en weer. Het pontje biedt maximaal plaats aan twintig personen, wat bagage en een paar fietsen. Op een mooie zonnige dag in september 2014 wilde ik het vuurtorentje gaan fotograferen. Op de vertrektijd geen pont te zien, deze bleek elders in de haven van Faaborg met motorstoring te liggen. Een dag later een tweede poging en ja hoor, met nog drie passagiers werd al snel de overkant bereikt. Maar nu, ik wist dat het torentje aan de zuidkant van het eiland stond en dus volgde ik het pad die kant op. Dit pad liep al snel dood in een stoppelveld, toch maar doorgelopen naar de waterkant en vandaar verder zuidwaarts. Wat kan een klein eilandje dan toch nog groot lijken. Heuveltje op, heuveltje af, maar het was de moeite waard. Een prachtige natuur, zon, een bankje en uitkijk over zee. Ach, met een lichthoogte van 6 meter is dit vuurtorenhuisje geen wereldwonder. Hij werd operationeel in 1916 en kreeg zijn huidige kleuren in 1930.
Met de volgende pont weer naar de vaste wal, gelukkig geen motorstoring, overnachten in een stoppelveld zie zelfs ik niet zo zitten.

Coördinaten: 55° 03′ 16.2” N – 10° 15′ 41.6” O

Foto: Frits van Eck

181 – Swakopmund

Swakopmund (Duits voor monding van de Swakop) is een stad aan de kust van West-Namibië. Deze stad grenst aan de Namib woestijn en ligt zo’n 280 kilometer westelijk van de hoofdstad Windhoek. Een deel van de inwoners spreekt nog steeds Duits. De vuurtoren Swakopmund staat tegenover het gemeentelijke park en werd operationeel in 1902.
In 1910 werd hij met een tien meter verhoogd. De koepel werd verwijderd en na de verhoging weer teruggeplaatst. Dat maakt dat hij nu een hoogte van 28 meter heeft. De lichthoogte bedraagt 35 meter. Om de tien seconden geeft hij twee witte flitsen. Opvallend aan de toren is de dubbele galerij. In 1940 werd een radiobaken toegevoegd. Automatisering volgde in 1956. De woningen aan de voet van de toren werden oorspronkelijk gebruikt door de vuurtorenwachters en zijn inmiddels als restaurant ingericht. Mijn globetrottende dochter en haar vriend hebben, met uitzicht op de vuurtoren, in de tuin van de vuurtoren heerlijk wat gedronken. In de stad zijn nog duidelijk de invloeden van het koloniale verleden terug te vinden. Door de omliggende gebouwen en palmbomen was het nog knap lastig deze vuurtoren fraai vast te leggen.

Coördinaten: 22° 40′ 32” Z – 14° 31′ 29” O

Foto: Colette van Eck

180 – Rote Kliff

Op het in de Noordzee gelegen Duitse eiland Sylt staan vijf vuurtorens. In de afgelopen maanden heb ik er vier besproken. Deze keer dus de laatste op dit eiland. De vuurtoren Rote Kliff was in bedrijf van 1913 tot 1975. Hij fungeerde als aanvulling op de vuurtoren Kampen om te waarschuwen voor de zandbank in het Lister Tief. In 1936 werd de toren geëlektrificeerd. Deze achthoekige toren is slechts 11 meter hoog maar heeft door zijn plaats is de duinen een lichthoogte van 23 meter. Hij is eigendom van de gemeente die er voor zorgt dat afbraak wordt voorkomen. Sylt is niet mijn favoriete eiland. Zoals Jort Kelder het zo treffend kan zeggen heeft veel “oud” en “nieuw” geld zich hier gevestigd. Ach, je moet daar van houden. Maar het stukje duingebied waar deze toren staat straalt, ondanks dat het vlak naast de doorgaande weg ligt, rust uit. In de jaren 1993 / 1994 werd de toren gerestaureerd. In de avonduren wordt deze vuurtoren nog steeds verlicht.

Coördinaten: 54° 57′ 56” N – 08° 20′ 16” O

Foto: Frits van Eck

179 – Oksøy

Deze vuurtoren staat op het gelijknamige Noorse eiland en markeert samen met de vuurtoren Grønningen de toegang tot Kristiansand. Er was al een station op deze plaats in 1832. De foto is te maken als je met de ferry van het Deense Hirtshals naar Kristiansand vaart. Met een hoogte van 36 meter zeker niet de kleinste vuurtoren. Door zijn plaatsing is de lichthoogte zelfs 46 meter. Deze gietijzeren toren is in gebruik sinds 1900 en geeft elke 45 seconden twee elkaar snel opvolgende witte lichtflitsen. In 2004 werd het licht geautomatiseerd. De oorspronkelijke Fresnel lens is nog steeds in gebruik. Er zijn nog steeds restanten van een Duitse kazerne uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig.

Coördinaten: 58° 04′ 20” N – 08° 03′ 11” O

Foto: Jos Glorie

178 – Calais

Deze vuurtoren van Calais werd op 15 oktober 1848 is gebruik genomen en in 1883 geëlektrificeerd. Hij staat inmiddels midden in de bebouwing van Calais, waardoor het bijna onmogelijk is hem goed op de foto te krijgen. Automatisering vond plaats in 1987. Deze achtkantige toren is 53 meter hoog en heeft een lichthoogte van 59 meter. Hij geeft elke vijftien seconden 4 lichtflitsen.
In 1992 werd deze vuurtoren gerenoveerd. De toren is op gezette tijden te bezichtigen. De trap naar boven is versierd door kleine informatie panelen. Om boven extra te kunnen genieten kun je een verrekijker huren. Wil je de top bereiken dan zal je 271 treden moeten bedwingen. Pppfff, ik heb het dit keer niet gedaan.
Onderweg naar een afgesproken vakantiebestemming paste het niet in het tijdschema. Sinds 2011 is deze toren een historisch monument. Gelukkig is hij in de Tweede Wereldoorlog aan vernietiging ontsnapt.

Coördinaten: 50° 57′ 43.1” N – 01° 51′ 15.4” O

Foto: Frits van Eck

177 – Hoek van Holland

Door het groeien van de Rotterdamse haven ontstond de noodzaak deze beter toegankelijk te maken. Tussen 1866 en 1879 werd daarom de Nieuwe Waterweg aangelegd.
Gevolg hiervan was dat de bebakening verbeterd moest worden. Men koos voor een lichtlijn van twee vuurtorens, het Hoge Licht en het Lage Licht. Deze week bespreken we het Hoge Licht. Zoals veel torens uit die tijd is het een gietijzeren toren, ontworpen door A.C. van Loo. Hij werd in 1894 in gebruik genomen.
De vuurtoren werd gegoten door Penn & Bauduin uit Dordrecht. Hij is 21 meter hoog en gaf elke twintig seconden vijf lichtflitsen. Het eerste deel van de Maasvlakte werd in de jaren zeventig voltooid waardoor deze vuurtoren te ver van zee kwam te liggen. Er werden nieuwe lichtlijnen gemaakt en het Hoge Licht van Hoek van Holland werd overbodig. In 1974 werd het licht gedoofd en dreigde de vuurtoren gesloopt te worden. Momenteel is het Nederlands Kustverlichtingsmuseum er in gevestigd. Sinds 1982 is het een Rijksmonument.

Coördinaten: 51° 58′ 28.6” N – 04° 07′ 58.8”

Foto: Bram van Broekhoven

176 – Nakkehoved West

De vuurtoren Nakkehoved West staat in het noorden van Zeeland iets ten oosten van het plaatsje Gilleleje en een paar honderd meter ten westen van de oude toren Nakkehoved Oost. Niet ver van deze toren is een ruime parkeergelegenheid.
De oorsprong van de vuurtoren gaat terug tot 1772. De huidige toren werd in 1898 verhoogd en voorzien van een draaibare lens, het moment waarop de toren Oost inactief werd. De vuurtoren Nakkehoved West is 21 meter hoog en heeft een lichthoogte van 54 meter. Deze vuurtoren geeft elke 20 seconden drie lichtflitsen. De toren is te bezichtigen. Een gepensioneerde vrijwilliger verleent je voor een paar kronen graag toegang. In de toren is een klein museum gevestigd. Je vindt er oude lenzen, uniformen en allerlei historische documenten. Vanaf de vuurtoren heb je een prachtig uitzicht over Gilleleje en het Kattegat. De beginjaren van het oorspronkelijke station kenmerkten zich door veel ruzies over wie voor het licht moest betalen. Het licht ging zelfs tot 1800 een aantal jaren uit. Tegenover de vuurtoren is gelegenheid een kop koffie te drinken, ook dat wordt door dezelfde vrijwilliger verzorgd.
Rest mij nog melding te maken dat voor de vuurtoren een zogenaamd oud wipvuur is geplaatst.

Coördinaten: 56° 07′ 09” N – 12° 20′ 34” O

Foto: Frits van Eck

175 – Bürgermeister O’Swald II

De kiel van het schip werd gelegd in 1941. Door de oorlogsjaren werd de bouw vertraagd en werd het schip pas operationeel op 8 november 1948. De grote letters ELBE 1 verwijzen naar het lichtbaken Elbe 1, het meest vooruitgeschoven lichtbaken in de Noordzee dat de toegang tot de Elbe markeert. Het bijzondere aan dit lichtbaken is dat het een lichtschip was.
Vanaf 1816 werden op de positie Elbe 1 verschillende lichtschepen ingezet. Dit tot het laatste bemande lichtschip de Bürgermeister O’Swald II in1988 deze positie definitief verliet en vervangen werd door de UFS 2, een onbemand lichtschip. De UFS 2 bleef ter plaatste tot 1999 waarna Elbe 1 vervangen werd door een lichtboei. Met een lengte van 57,30 m was de Bürgermeister O’Swald II het grootste lichtschip wereldwijd. De Bürgermeister O’Swald II ligt nu aangemeerd aan de Alte Liebe, de oude pier in de haven van Cuxhaven. Het is nu een museumschip en toeristische attractie dat evenwel niet volledig uit de vaart genomen is. Er worden nog regelmatig kleine reizen mee ondernomen. Aan boord is een radiostation van de Cuxhaven Radio Amateurs (DL0CUX). Dit station kan gebruikt worden door bezoekers met een geldige Amateur zendmachtiging.

Coördinaten: 53° 52′ 18” N – 08° 42′ 41” O

Foto: Ervanofoto

174 – List Ost

De vuurtoren List Ost staat op het Duitse eiland Sylt. Je kunt dit eiland bereiken vanaf het Duitse vasteland met een autotrein. Als je van varen houdt dan is het leuk om vanaf het Deense eiland Rømø de pont te nemen en in 40 minuten de oversteek te maken. List Ost is één van de vijf vuurtorens op Sylt. Net als zijn broertje List West staat hij in een natuurgebied. Je moet wel een paar euro betalen om het gebied binnen te kunnen rijden. De schapen lopen er los en het is er goed toeven. Ooit was Sylt een deel van het vasteland van Denemarken. Het waren dan ook de Denen die de toren gebouwd hebben.
De vuurtoren List Ost staat aan het einde van de “elleboog”, zo genoemd naar de vorm van het natuurgebied. Het licht werd actief op 1 januari 1858 en wordt sinds 1977 op afstand bediend. Deze vuurtoren is 13 meter hoog en heeft een lichthoogte van 22 meter.
Het is, samen met List West, de oudste gietijzeren toren in Duitsland. Tot 2003 liep deze vuurtoren gevaar om in zee te storten, hij stond toen gevaarlijk dicht bij de steile rand van de duinen. Sinds 2007 is de erosie redelijk tot staan gebracht en is dit gevaar voorlopig geweken.

Coördinaten: 55° 03′ 00” N – 08° 26′ 42” O

Foto: Frits van Eck

173 – Punta de los Colorados

Cuba, formeel de republiek Cuba, is een land in het Caribisch gebied, bestaande uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud en ruim 4000 kleinere eilanden. Tot 2008 werd de republiek bestuurd door Fidel Castro en inmiddels door zijn broer Raoúl. Ook Cuba werd in 1492 ontdekt door Columbus. Naast de overbekende sigaren en de oude Amerikaanse auto’s is Cuba nog bijna dagelijks in het nieuws vanwege Guantanamo Bay, een marinebais van de Verenigde Staten met een omstreden gevangenenkamp. De vuurtoren Punta de los Colorados staat aan de zuidkant van Cuba en is ook bekend als Cienfuegos, vuurtoren van Villanueva.
Het station werd opgericht in 1851, deze eerste vuurtoren werd vernietigd door de Amerikaanse marine tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog. De huidige toren dateert van 1901, is 20 meter hoog en heeft een lichthoogte van 25 meter. Deze ronde, wit geschilderde gemetselde toren geeft om de vijf seconden een witte flits. De vuurtoren staat aan de oostelijke ingang van de haven van Cienfuegos, net ten zuiden van de stad.

Coördinaten: 22° 02′ N – 80° 27′ W

Foto: Colette van Eck

172 – Korsør

Het plaatsje Korsør ligt nog net op het Deense eiland Sjælland, daar waar de brug over de Storebelt begint. Aan de overkant ligt het eiland Fünen.
Deze vuurtoren werd gebouwd in 1913 door de Deense Spoorwegen om de treinferrys die de Storebelt overstaken te helpen om veilig de haven van Korsør te kunnen binnenvaren. Hij stond ongeveer een mijl buiten de haven en had een hoeklicht. Hij gaf een karakteristiek misthoorn signaal, waardoor deze toren de bijnaam “De Koe” (Koen) kreeg. Nadat de Grote Belt Brug was geopend en de treinferry’s niet meer voeren betekende dit in 1999 het einde van de toren.
Op 23 november 2000 werd hij met behulp van een drijvende kraan naar het vasteland vervoerd. Een groep burgers uit Korsør maakte zich sterk voor het behoud van deze toren en na restauratie kreeg hij een plaats op een rotonde bij het niet meer gebruikte station. Om de komst van de laatste treinferry te herdenken, blaast de misthoorn elk jaar op 31 mei om 22:36 uur het originele signaal. De lichthoogte is 10 meter. Vanaf de huidige plaats kijk je uit over de haven en de brug over de Storebelt (Grote Belt).

Coördinaten: 55° 20′ 09” N – 11° 08′ 05” O

Foto: Frits van Eck

171 – Marienleuchte

De oude vuurtoren Marienleuchte staat op het Duitse eiland Fehmarn, vlak bij het plaatsje Puttgarden. Puttgarden is bij veel mensen bekend omdat van hieruit de pont naar Denemarken vaart. Ook veel Zweden maken van deze route gebruik om via Denemarken naar hun thuisland te rijden. Als je bij deze vuurtoren aan komt rijden denk je in eerste instantie met een oud fabrieksgebouw te doen te hebben. Maar bovenop het pand staat gelukkig nog het lichthuis met koperen dak. Deze vuurtoren was in bedrijf van 1832 tot 1967. De toren heeft een hoogte va 18 meter, de lichthoogte bedraagt 28 meter. Ik maakte de foto in de zomer van 2013 en deze toont aan dat dit historische pand al aardig in verval raakt. Er staan wel hoge hekken en dichte bossages omheen, maar de tand des tijds kan men niet tegenhouden. Men heeft er nog steeds geen passende bestemming voor gevonden. De toren heeft zijn naam te danken aan de Deense koningin Maria Sophie Friederike die bij de ingebruikname van de vuurtoren op 28 oktober 1832 aanwezig was. Ook de Denen hadden veel profijt va deze toren. De passage door de Fehmarnbelt, met in het noorden de Deense eilanden Lolland en Falster was bij nacht bijzonder gevaarlijk.

Coördinaten: 54° 29′ 37.5” N – 11° 14′ 14.8” O

Foto: Frits van Eck

170 – Sædding Strand S

Het Sædding Strand achter licht is één van de torentjes die me bloed, zweet en tranen heeft gekost om hem te vinden. Mijn eerste poging dateert van september 2013. Het is toen niet gelukt. Maar in september 2014 een tweede poging. Het huidige licht staat op een robuuste ca. 10 meter hoge bunker, in een tamelijk dicht bos. Het licht zelf is gemonteerd op een driehoekig stalen frame. Veel vragen aan in de buurt wandelende Denen resulteerde alleen in een schouderophalen. Toch maar aangebeld bij een huis, dat, volgens de mij beschikbare coördinaten, vlakbij de toren moest staan. De jongeman die de deur open deed keek me wazig aan nadat ik mijn vraag gesteld had, zijn moeder echter kon me gelukkig verder helpen. Het licht bleek nog geen 150 meter van haar woning te staan. Ik was er op 10 meter afstand langs gelopen, maar door de dichte bebossing was de bunker niet zichtbaar. De dame was zo vriendelijk de Danish Maritime Authorithy te bellen en regelde dat ik in de haven van Esbjerg de sleutel van de bunker kon ophalen. Van binnenuit, in het donker de trap beklimmen en aansluitend tot bij het licht komen. Of ik wel de sleutel wilde terugbrengen…..Natuurlijk, ongelofelijk aardig en goed van vertrouwen die Denen. Het huidige licht werd actief in 1947. De lichthoogte is 25 meter. De lamp geeft een continu groen licht en steekt nog maar nauwelijks boven de bomen uit.

Coördinaten: 55° 29.08′ N – 08° 26.07′ O

Foto: Frits van Eck

169 – Breskens

De vuurtoren Breskens (Nieuwe Sluis) staat een paar kilometer westelijk van Breskens. Van hier is het nog een kilometer of twaalf naar de Belgische grens. Het is de oudste nog bestaande achtkantige gietijzeren toren.
Zoals veel Nederlandse torens is hij ontworpen door Q. Harder. Gebouwd in 1866 / 1867 en vanaf 1867 operationeel. Deze toren is ruim 22 meter hoog en heeft een lichthoogte van 28 meter. De toren heeft 5 etages met bovenin een kleine galerij. De kleuren zwart / wit komen niet zo vaak bij vuurtorens voor. In het verleden heeft deze vuurtoren ook al de kleuren geel en rood-wit gehad. Tijdens de tweede Wereldoorlog had hij zelfs tijdelijk camouflagekleuren en werd tijdelijk buiten werking gesteld. Oorspronkelijk stond deze toren bovenop de zeedijk. Nadat de dijk in de zeventiger jaren op Deltahoogte werd gebracht kwam hij aan de zeezijde van de dijk te staan. Sinds 1982 is het een Rijksmonument. Op 18 augustus 2014 is men met een grondige renovatie begonnen. Men hoopt om 1 maart 2015 hiermee klaar te zijn. Dan zal deze vuurtoren een maand later voor het publiek weer opengesteld kunnen worden.

Coördinaten: 51° 24′ 24.9” N – 03° 31′ 16.8” O

Foto: Bram van Broekhoven

168 – Raoulic

Het torentje Raoulic staat op de pier van het plaatsje Audierne in de zuid-west hoek van het Franse Bretagne. De stad Audierne is een oude vissershaven, gelegen op kaap Sizun in de provincie Finistère. Door de Romeinen werd de plaats Portus Vindana genoemd. De pier, gebouwd in 1852, fungeert ook als een golfbreker. Begin dit jaar (2012) werd tijdens een zware storm een deel van de borstwering rond de toren weggeslagen. Het bewijst weer eens hoe het in dit deel van Bretagne kan spoken. Zoals de foto toont is het een witte, uit metselwerk opgetrokken cilindrische witte toren. Zelfs een kleine galerij ontbreekt niet. Het torentje is 11 meter hoog en geeft iedere 12 seconden 3 witte of groene flitsen, afhankelijk van de kant van waar men de toren benadert. In Audierne staan nog een vuurtoren, Kergadec, die een lichtlijn met het torentje Raoulic vormt. Deze werd eerder in deze rubriek besproken. Voorheen had het torentje Trescadec, nu buiten dienst, de functie van het pierlicht Raoulic.

Coördinaten: 48° 00′ 33.4″ N – 4° 32′ 26.9″ W

Foto: Frits van Eck

167 – Hörnum (Sylt)

Het Duitse eiland Sylt ligt aan de westkust van Duitsland, op de grens met Denemarken. Het eiland is via de Hindenburgdamm met de vaste wal verbonden en is dus eigenlijk geen eiland meer. Over de dam ligt geen weg maar alleen een spoorweg. Auto’s kunnen op de trein meerijden. Sylt is vanaf het Deense eiland Rømø ook met de pont bereikbaar. Hörnum is een kleine gemeente op de zuidelijke punt van het eiland. De gelijknamige vuurtoren staat op een duin en heeft een hoogte van 34 meter. De lichthoogte bedraagt 48 meter. Deze vuurtoren is bijna identiek aan de vuurtorens van Westerheversand en Pellworm.
De toren is in bedrijf sinds 8 augustus 1907 en werd in 1977 geautomatiseerd. Het is een metalen toren. Wil je deze toren beklimmen, dan kan dat, je moet er alleen een afspraak voor maken. Een kaartje kost vijf Euro. Het zuidelijk deel van Sylt is tamelijk toeristisch met wel een mooi zandstrand. Door erosie wordt Sylt ieder jaar een stukje kleiner.

Coördinaten: 54° 45′ 14.48″ N – 8° 17′ 31.73″ O

Foto: Frits van Eck

166 – Tory Island

Tory Island, of gewoon Tory, in het Iers Oilean Toraigh, is een eiland een kilometer of vijftien ten noordwesten van Ierland. De overtocht vanaf het vasteland duurt zo’n 50 minuten over een veelal ruige zee. Wandelend over Tory kwamen Vincent Weijers en zijn vrouw deze vuurtoren tegen en ook zij moesten gelijk denken aan de wekelijkse rubriek in het Contact met de Egmonden. Deze vuurtoren staat op het westelijke puntje van het eiland, een kilometer of vier van de veerhaven. Heen en terug een leuke wandeling.
Hij werd gebouwd tussen 1828 en 1832 naar een ontwerp van George Halpin die meer Ierse vuurtorens heeft ontworpen. In 1990 werd deze toren geautomatiseerd. Het is één van de drie Ierse torens waar een Differential Global Positioning System (DGPS) is geïnstalleerd. Dit systeem zorgt, samen met satellieten voor nog nauwkeuriger positiebepalingen. De vuurtoren is 27 meter hoog en heeft een lichthoogte van 40 meter. Het is een ronde, stenen toren met galerij en helaas niet opengesteld.

Coördinaten: 5° 16.4′ N – 08° 14.9′ W

Foto: Vincent Weijers

165 – Roneklint

De vuurtoren Roneklint staat op een schiereiland in het zuidoosten van Sjælland (Zeeland), ten oosten van het plaatsje Præstø. Als je er in mei naar toe rijdt, kom je langs uitgestrekte bloeiende koolzaadvelden. Ik heb een zwak voor deze velden, ze zijn zo mooi. Roneklint bestaat uit twee torens, een voor- en een achterlicht. Het voorlicht is, zoals veel Deense torentjes, voornamelijk van hout en in de traditionele kleur wit met rode band geschilderd. Dit torentje is actief geweest van 1894 tot april 2003. De toren wordt nu nog als uitkijktoren gebruikt.
Hij is 4 meter hoog en heeft een lichthoogte van 5 meter.
De deur naar de toren is niet afgesloten. Oorspronkelijk stonden er twee voorlichten, dit is de westelijke van de twee.
Het stalen achterlicht heeft een hoogte van 12 meter, je moet even door een drassig stukje weiland lopen om de foto te kunnen maken.

Coördinaten voorlicht: 55° 07.90′ N – 12° 07.63′ O
Coördinaten achterlicht: 55° 07.55′ N – 12° 07.61′ O

Foto: Frits van Eck

164 – Sanibel Island

Sanibel Island is een tropisch eiland voor de kust van Florida (VS). Als je ooit gedroomd hebt van witte stranden, mooi blauw water, kokospalmen en prachtige gekleurde schelpen, dan is dit eiland iets voor u. Nee, ik ben er niet zelf geweest, maar de in Egmond woonachtige Marianne Scholten wel. Zij heeft daar onder hoge temperaturen gewandeld en van de natuur genoten. Ze kwam deze vuurtoren tegen en moest direct denken aan de rubriek Vuurtoren van de week. Oeps, leuk om te horen. De toren (ook wel Point Ybel Light genoemd) staat op het oostelijke puntje van het eiland aan de ingang van de San Carlos Bay en wijst de weg naar de haven Punta Rassa. Het terrein is open voor publiek, de toren helaas niet. De bouw van deze vuurtoren werd in 1884 afgerond, het licht werd op 20 augustus van dat jaar ontstoken. Hij is 30 meter hoog en heeft een lichthoogte van 31 meter. In 1949 werd deze toren geautomatiseerd. Om de zes seconden geeft hij een knipperen wit licht. In 1974 werd deze toren opgenomen in het Nationale Register van Historische plaatsen.

Coördinaten: 26° 27′ 10.6” N – 82° 00′ 51.4” W

Foto: Marianne Scholten

163 – Baagø

Vanuit Assens op Fünen is het een half uur varen naar het eiland Baagø. Voor 85 kronen (zo’n 12 Euro), ga je heen en weer. Het hoogste punt van eiland ligt 8 meter boven de zeespiegel. De gelijknamige vuurtoren op dit eiland stond al een paar jaar op mijn verlanglijstje. Baagø ligt in de Kleine Belt tussen Fünen en Jutland. Al in 1705 brandde er een vuurkorf op dit eiland, daarvan is helaas niets bewaard gebleven. De huidige toren dateert uit 1816. Hij is 8 meter hoog en heeft een lichthoogte van 12 meter. Op 13 november 1872 vond er een stormvloed plaats, de vuurtoren heeft toen kortstondig in het water gestaan, een markering op de toren geeft dit aan. Tijdens mijn bezoek op een na-zomerse dag in september 2014 is dat moeilijk voor te stellen. Vanuit het haventje op Baagø is het slechts 400 meter lopen naar de vuurtoren. Je bent er bijna altijd alleen. Gedurende de zomermaanden kan de toren vrij beklommen worden. Men verwacht dat je 10 kronen in de melkbus deponeert. O ja, Egmonders, vlak bij de vuurtoren is het goed vissen….

Coördinaten: 55° 17′ 43.9” N – 09° 47′ 55.5” O

Foto: Frits van Eck

162 – Punta de la Mona

De Punta de la Mona is sinds 1992 actief als vuurtoren. Het is van oorsprong een conische wachttoren (Torre de los Berengueles) die, door toevoeging van een lantaarn op het dak, is omgezet in een vuurtoren. Het licht is te bereiken via een externe trap die rond de toren kronkelt. Colette vertelt: “Deze vuurtoren staat in een dorpje hoog op een berg. Van een afstandje was de vuurtoren makkelijk te zien, maar in het dorp zelf konden we hem nergens meer ontdekken. Op goed gevoel allerlei kleine weggetjes omhoog genomen, welke geen van allen naar de vuurtoren gingen. Uiteindelijk een bordje tegengekomen, wat ons naar een privé terrein bracht. Helaas dachten we. Maar een bewaker was zo vriendelijk om ons op het privé terrein toe te laten en zo konden we van een afstandje toch de vuurtoren op de foto zetten!” Deze vuurtoren is 14 meter hoog, de lichthoogte is echter 140 meter. Van hieruit heb je een spectaculair uitzicht over de Middellandse Zee.

Coördinaten: 36° 43′ 9.3″ N – 3° 43′ 39.4″ W

Foto: Colette van Eck

161 – Assens

Assens, een klein havenplaatsje in het westen van het Deense eiland Fünen. Het grenst aan de Kleine Belt. Assens is tegenwoordig sterk gericht op de pleziervaart. Er vaart vanuit hier een pont naar het eilandje Baagø. In de haven liggen nog een paar vissersschepen. Op één van de havenhoofden staat dit kleine torentje, gebouwd in 1854. In de loop der jaren is hij een paar keer verplaatst. Het is de eerste Deense vuurtoren van gietijzer. Hij heeft een bescheiden hoogte van zeven meter terwijl de lichthoogte rond de acht meter zal liggen. Boven de deur is het monogram van koning Frederik VII aangebracht. Sinds 1976 is het licht niet meer actief. Zoals helaas zo veel vuurtorens worden ze met de huidige communicatiemiddelen steeds minder belangrijk. Dat het onderhoud van deze monumenten ook vaak te wensen overlaat toont de foto. Jammer, als er niets gebeurt zal ook deze vuurtoren over een paar jaar verdwenen zijn.

Coördinaten: 55° 16′ 14.6” N – 09° 53′ 16.3” O

Foto: Frits van Eck

160 – Le Paon

De vuurtoren Le Paon staat op het noordelijke puntje van het Ile de Bréhat, bijgenaamd het bloemeneiland, in de provincie Côtes d’Armor in Bretagne. De oorspronkelijke toren werd gebouwd in de jaren 1858 -1860 en werd actief op 1 augustus van dat jaar. Die toren had een hoogte van 9,5 meter. Helaas werd deze op 4 augustus 1944 door de Duitse troepen vernietigd. Na de oorlog is deze vuurtoren tussen 1947 en 1949 herbouwd. Het is een granieten, halfronde toren, die aan de voorkant wit is geschilderd. De huidige toren is twaalf meter hoog en heeft een lichthoogte van 22 meter. Het Ile de Bréhat is met een kort boottochtje bereikbaar. Daarna is het wandelen geblazen, auto’s rijden er niet, wel tractoren van de locals. Maar het wandelen is geen straf, het is een prachtig eiland. Vanaf het haventje een kilometer of vijf naar de vuurtoren. Wel water meenemen, het kan er flink warm zijn en onderweg is er niets te koop.

Coördinaten: 48° 51.9′ N – 02° 59.2′ W

Foto: Frits van Eck

159 – Lindesnes

De vuurtoren Lindesnes staat op de meest zuidelijke punt van Noorwegen. Vanaf hier is het 2518 kilometer naar de Noordkaap. De toren staat op een spectaculaire locatie. Hier botst de zee op het Noorse vasteland met, als het stormt, hoge golven die tot de toren kunnen opspatten. Bij de toren is een modern museum gevestigd. Deze vuurtoren, de oudste van Noorwegen, werd voor het eerst aangestoken in 1656 om een einde te maken aan de vele schipbreuken op deze plaats. Tegenwoordig is het mogelijk in de voormalige woning van de vuurtorenwachter de nacht door te brengen. Je laat je door de golven in slaap wiegen en wordt wakker met het geluid van de meeuwen. De bij de toren aanwezige misthoorn wordt niet meer gebruikt. Echter, ieder jaar op de laatste zondag van juli is het “Foghorn Day”, een leuke ervaring. De toren is 16 meter hoog en heeft een lichthoogte van 50 meter.

Coördinaten: 57° 59′ N – 07° 03” O

Foto: Jos Glorie

158 – La Perdrix

De vuurtoren La Perdrix, ook bekend als Tourelle de la Perdrix, werd gebouwd en operationeel in 1915 en heeft dienst gedaan tot rond het jaar 2000. Het is een 18 meter hoge, achthoekige van gewapend beton gebouwde toren, gemonteerd op een stenen sokkel. Hij is geschilderd in een zwart-wit schaakbordpatroon, kleuren die je bij vuurtorens niet zo vaak ziet. Hij staat bij het plaatsje Loctudy in de provincie Finistère aan de zuidkant van Bretagne. Nadat het Bureau des Phares et Balises had besloten om de vuurtoren te slopen kwamen de naburige steden van Ile-Tudy en Loctudy in actie om de controle over deze vuurtoren over te nemen. In 2002 werd de toren hersteld en installeerde men een replica lantaarn.

Coördinaten: 47° 50′ 15” N – 04° 09′ 58” W

Foto: Frits van Eck

157 – Lindau

De vuurtoren van Lindau staat in het gelijknamige plaatsje aan het Bodenmeer, of, zoals de Duitsers zeggen, de Bodensee. De bouw startte in 1853, terwijl het licht op 4 oktober 1856 voor het eerst ontstoken werd. Op dat moment een open olie vuur. In 1936 werd de toren geëlektrificeerd. Het is een ronde stenen vuurtoren met een galerij bovenin. Deze vuurtoren is 33 meter hoog en heeft een lichthoogte van 35 meter. Aan de voet bedraagt de omtrek 24 meter. Het is de meest zuidelijke Duitse toren. Deze vuurtoren geeft om de drie seconden een flits. De haven en vuurtoren zijn gebouwd door de Beierse Spoorweg Maatschappij. Wat nog opvalt aan deze toren is dat in de gevel een klok is aangebracht. Deze vuurtoren kan bezichtigd en beklommen worden.

Coördinaten: 47° 32′ 34” N – 09° 41′ 0” O

Foto: Monique Barner

156 – Lågemade

Het vuurtorentje Lågemade is één van de drie torentjes aan de Deense kant van de Flensburger Fjord die qua bouw volkomen identiek zijn. De gelijke torentjes zijn Rinkenæs en Skodsbol, die beide eerder in deze rubriek besproken zijn. Lågemade staat in het plaatsje Egernsund. Hij is in bedrijf sinds 1896. Deze toren is 8 meter hoog en heeft een lichthoogte van 13 meter. Hij werd door mij gefotografeerd op 18 oktober 2009 en behoorde tot de eerste 10 vuurtorens van mijn collectie. Het leek me dan ook toepasselijk deze vuurtoren te gebruiken om de drie jaar “vuurtoren van de week” in het Contact met de Egmonden vol te maken. Dit torentje is vanaf de doorgaande weg niet zichtbaar, maar makkelijk bereikbaar. Coördinaten zijn een onmisbaar hulpmiddel. Hij staat vlak aan het water, het was die dag zonnig, genieten dus!

Coördinaten: 54° 54′ 05.9” N – 09° 36′ 52.4” O

Foto: Frits van Eck

155 – Torrox Costa

Aan de Costa del Sol, in het prachtige Andalusië bevindt zich op zo’n 60 km ten oosten van Malaga, het plaatsje Torrox. Het bestaat uit twee delen, Torrox Costa en Torrox Pueblo. Ons vakantiehuis lag bij Torrox Pueblo in de heuvels met een prachtig uitzicht op de Middellandse zee. Vanaf het balkon was de vuurtoren Torre del Mar zichtbaar, die van Torrox Costa helaas niet. De vuurtoren staat naast de boulevard, bordjes verwijzen er naar, hij is niet te missen. Je vindt er ook enkele opgravingen van een Romeinse necropolis (begraafplaats). Vanaf de vuurtoren van Torrox Costa kun je, bij helder weer, de heuvels van Afrika zien. Maar dat geldt voor alle vuurtorens aan de Costa. De plaatselijke voetbalvereniging is genoemd naar deze vuurtoren en heet la Asociación Faro de Torrox. Hetgeen aangeeft dat de vuurtoren een markant punt van het dorp is. Deze vuurtoren is 26 meter hoog en heeft een lichthoogte van 39 meter. Hij dateert van 1 mei 1864. De vuurtoren is gebouwd met restanten van het oude kasteel, verwoest door de troepen van Napoleon in de vroege negentiende eeuw. (Met dank aan René Polle voor de persoonlijke ervaringen)

Coördinaten: 36° 43′ 35.5″ N – 3° 57′ 26.4″ W

Foto: Colette van Eck

154 – Kampen (Sylt)

Het Duitse eiland Sylt is vanaf het Deense eiland Rømø met de pont bereikbaar of met een autotrein vanaf het Duitse vasteland. Op Sylt staan vijf vuurtorens. De vuurtoren Kampen is in bedrijf sinds 1 maart 1856. Hij werd gebouwd met gele bakstenen van het eiland Bornholm. Het smeedijzeren monogram boven de toegangsdeur herinnert aan de Deense koning Frederik VII, die de eerste vuurtoren aan de westkust van Sleeswijk-Holstein liet bouwen. Ondanks de conische manier van bouwen, de dikte van de muur aan de onderkant is 1,67 meter en aan de bovenkant 0,90 meter, moesten in 1875 ijzeren ringen aangebracht worden om de toren te stabiliseren. Deze vuurtoren is 40 meter hoog, heeft een lichthoogte van 62 meter en is vanaf 1977 geautomatiseerd. In 1953 was het de enige toren die met zwart-witte verf was geschilderd. Dit monumentale pand is helaas niet toegankelijk voor bezoekers.

Coördinaten: 54° 56.8′ N – 08° 20.5′ O

Foto: Frits van Eck

153 – Holland Harbour Light

Het Holland Harbour Light, bekend als Big Red, staat bij de ingang van het kanaal dat Lake Michigan en Lake Macatawa met elkaar verbindt. Het kanaal geeft toegang tot het plaatsje Holland in de staat Michigan (VS). De eerste vuurtoren op deze locatie was een klein vierkant houten gebouw, gebouwd in 1872. De huidige toren, met een stalen frame, bekleed met hout, werd gebouwd in 1907. Hij heeft een puntdak, een weerspiegeling van de Nederlandse invloed in dit gebied. In 1932 werd deze vuurtoren geautomatiseerd.
De Amerikaanse kustwacht wilde in 1970 de toren opheffen. Er werd een commissie opgericht om de toren te behouden, hetgeen gelukt is. Met uitzondering van de kleur is het een virtuele tweeling van het Kewaunee Pierhead Light, gelegen aan de Wisconsin kant van het Michigan meer. In 2007 kreeg deze vuurtoren een beschermde status. De lichthoogte van deze toren is 16 meter.

Coördinaten: 42° 46′ 21.7″ N – 86° 12′ 44.7″ W

Foto: Wim van Drent

152 – Asnæs

In het noordwesten van het Deense eiland Sjælland (Zeeland) staat op het schiereiland Asnæs het gelijknamige vuurtorentje. Dit schiereiland vormt de zuidelijke begrenzing van de Kalundborg Fjord. Het torentje is slechts 4 meter hoog en heeft een lichthoogte van 12 meter.
Met de auto is deze vuurtoren tot op een kilometer of drie bereikbaar. Daarna moet je langs de noordelijke kustlijn wandelen. Gedeeltelijk over een rotsig strand, soms over een klifpad. Geen straf, het uitzicht over de fjord is fantastisch. Volg het platgetreden gras in de hoop bij de vuurtoren uit te komen. Pas op het laatste moment wordt hij zichtbaar. Bij de toren aangekomen denk je ‘hier wil ik wel kamperen’. Maar waar ze zo snel vandaan kwamen weet ik niet, maar binnen 5 minuten werd ik omringd door honderden runderen. Op zich niet zo erg, maar de vliegen die ze meenamen waren wat minder prettig. Het leverde wel een bijzondere foto op. Toch maar niet kamperen.
Het torentje dateert uit 1908 en werd eerst alleen gebruikt als baken voor de visserij.

Coördinaten: 55° 40′ 17.91″ N – 10° 56′ 5.39″ O

Foto: Frits van Eck

151 – Klein Curaçao

Een kilometer of 11 ten zuidwesten van Curaçao ligt een klein eilandje, Klein Curaçao geheten. Op dit eiland staat een monumentale vuurtoren. In eerste instantie denk je met een bouwval te doen te hebben. De oorspronkelijk huizen van de vuurtorenwachters verkeren in zeer slechte staat, sterker nog, het zijn echt bouwvallen. Maar de vuurtoren, de eerste werd gebouwd in 1850 en na de orkaan van 1877 (waarbij het gehele eiland overspoeld werd) herbouwd in 1879, is nog steeds in functie. Hij staat op de minst kwetsbare plaats, midden op het eiland. Tegenwoordig onbemand, maar wel te bezichtigen. Wel oppassen voor losse planken en stenen. Het is een 20 meter hoge, ronde, gemetselde toren waarvan de lichthoogte 25 meter is. Doordat het eiland zo laag is werd het door de scheepvaart vaak te laat opgemerkt met tientallen strandingen tot gevolg, een aantal wrakken ligt er nog steeds. Het eiland is vanuit Curaçao door het boeken van een dagtrip te bereiken.

Coördinaten: 11° 59′ 23″ N – 68° 38′ 35″ W

Foto Johan Knijn

150 – Honfleur

Frankrijk is één van de populairste vakantiebestemmingen onder de Nederlanders. Honfleur is een Normandische havenstad op de zuidelijke oever van de monding van de Seine. Op weg naar Normandië of Bretagne zullen velen dit schilderachtige stadje bezocht hebben. Geliefd onder schilders, waaronder Claude Monet. De smalle geplaveide straatjes, de prachtige gevels, kortom een rijkdom aan historisch, cultureel en artistiek erfgoed. En dat er dan ook nog een vuurtoren staat maakt de dag helemaal goed. Helaas omringd door een wirwar van draden.
Hij staat aan de ingang van de haven van het oude gedeelte van Honfleur. Het huidige torentje werd gebouwd in 1876, is 12 meter hoog, heeft dezelfde lichthoogte en is nog steeds actief.

Coördinaten: 49° 25′ 23.3″ N – 00° 14 ′6″ O

Foto: Frits van Eck

149 – Faro di Murano

Venetië, ‘de’ stad voor geliefden. Met zijn gondels en het San Marcoplein waar je, weliswaar tegen een fiks tarief, heerlijk op een terras kan zitten. Mits er geen laagje water staat. Inmiddels zijn o.a. Nederlandse bedrijven bezig Venetië tegen overstromingen te beschermen. Eén van de eilanden in de buurt van Venetië staat bekend om het maken van glas, dat eiland heet Murano. En daar staat een prachtige vuurtoren. Te bereiken met de waterbus. De waterbus is snel, je moet alert zijn om vanaf het water de foto te kunnen maken. Op Murano wemelt het van de steegjes, straten en grachten, het is een hele zoektocht om de toren in zijn geheel te kunnen vastleggen. Maar na het passeren van een hek en een doortocht door een glasfabriek, lukte het, met toestemming van het personeel, aan het einde van een steiger de vuurtoren in volle glorie op de plaat te zetten. De vuurtoren markeert de ingang van het kanaal die van de zee leidt naar de lagune. Hij is actief en de oorspronkelijke ijzeren toren dateert uit 1912. Deze werd in 1934 door de huidige stenen vuurtoren vervangen. In de jaren zestig werd de toren geëlektrificeerd. Vandaag de dag is hij ook geautomatiseerd. De vuurtoren is 35 meter hoog.

Coördinaten: 45° 27′ 9.8″ N – 12° 21′ 16.6″ O

Foto: Colette van Eck

148 – Rinkenæs

In het zuiden van Jutland, een kilometer of tien van de Duitse grens, staat het vuurtorentje Rinkenæs. Hij staat aan de Flensburger Fjord, die vanuit Flensburg langs Jutland en het eiland Als naar de Oostzee loopt. De toren is in gebruik genomen in 1896 tijdens een periode waarbij dit deel van Jutland onderdeel van Duitsland was. In 1920 werd deze toren weer overgedragen aan de Deense autoriteiten. Dit vuurtorentje heeft een lichthoogte van 10 meter. In 1921 werd het torentje gerenoveerd en voorzien van elektrisch licht. Het is een ronde, cilindrische gietijzeren toren. Het was in oktober 2009 één van de eerste vuurtorens die ik fotografeerde, op dat moment niet wetend dat het spotten van vuurtorens een hobby zou gaan worden. Of is het een verslaving?

Coördinaten: 54° 53.44′ N – 9° 34.71′ O

Foto: Frits van Eck

147 – La Vieille

La Vieille (“De Oude Dame”) is een vuurtoren in het departement Finistère in de gemeente Plogoff, aan de zuidwestkant van Bretagne. Hij staat op een rots bekend als Gorlebella in de zeestraat Raz de Sein. In de achtergrond is de vuurtoren Sein op het gelijknamige eiland te zien. Door de regelmatig barre weersomstandigheden duurde de bouw van de toren 5 jaar. Hij is in bedrijf sinds 1887 en heeft een hoogte van 26,9 meter. De lichthoogte bedraagt 33 meter. In 1995 werd de vuurtoren als voorlaatste Franse toren geautomatiseerd, een proces dat door protesterende vuurtorenwachters werd vertraagd. Het is een vierkante gekanteelde toren, opgetrokken uit graniet. Er is ook een misthoorn op de toren geplaatst. Ik maakte de foto eind september 2012 met een 200 mm lens. Fotograferen vanaf de rotsen onderaan de foto was niet mogelijk, diverse bordjes gaven aan dat die alleen met gevaar voor eigen leven bereikbaar waren.

Coördinaten: 48° 02′ 26″ N – 4° 45′ 23″ W

Foto: Frits van Eck

146 – List West (Sylt)

Het Duitse eiland Sylt is vanaf het Deense eiland Rømø met de pont bereikbaar of met een autotrein vanaf het Duitse vasteland. Op Sylt staan vijf vuurtorens, u houdt er nog een paar van mij te goed. Ik koos er voor met de pont naar Sylt over te steken, het duurt 40 minuten en je vaart langs het brede strand van Rømø. De vuurtoren Sylt West staat in een natuurgebied, maar is met de auto bereikbaar. Wel oppassen voor de loslopende schapen.
Het is Duitslands noordelijkste toren en de oudste nog actieve. Hij werd op 1 januari 1858 in gebruik genomen, is 11 meter hoog en heeft een lichthoogte van 13 meter. De gietijzeren toren werd in 1977 geautomatiseerd. Eeuwen gelden was Sylt deel van het vasteland van Jutland, het tegenwoordige Denemarken. Met 21.000 inwoners heeft Sylt de meeste inwoners van alle waddeneilanden.

Coördinaten: 55° 03.2′ N – 08° 24.2′ O

Foto: Frits van Eck

145 – Helsingør

In het noordoosten van het Deense eiland Sjælland (Zeeland) ligt de havenplaats Helsingør. Van hieruit is het slecht een paar kilometer met de pont naar Zweden. Sjælland is het grootste Deense eiland en in verhouding dichtbevolkt. Van de ca. 5,5 miljoen inwoners die Denemarken telt wonen er 3 miljoen op Sjælland. Aan de kop van de haven staan twee prachtige havenlichten. Natuurlijk het zijn geen vuurtorens, maar ze lijken er een beetje op. En mooi zijn ze. Deze havenlichten zijn in gebruik sinds 1960, zijn 6 meter hoog en hebben een lichthoogte van 7 meter. Net als de havenlichten in IJmuiden zijn ze verweerd, maar ook dat heeft wel wat. Diverse borden geven aan dat er op het havenhoofd niet gevist mag worden, er is echter geen Deen die zich daar iets van aantrekt. Als je ze vraagt waarom ze die borden negeren, dan lachen ze….heerlijk volk die Denen.

Coördinaten: 56° 02.1′ N – 12° 37.2′ O

Foto: Frits van Eck

144 – Workum

Net ten zuiden van Workum, aan de rand van het IJsselmeer, staat dit pittoreske torentje. Hij staat op een stukje privé grondgebied en is alleen te voet bereikbaar. “It Tointsje” zeggen de Friezen. Nadat in 1932 de Zuiderzee werd afgesloten verloor de toren zijn functie en werd het licht gedoofd. Het bouwjaar van deze toren is 1778. Oorspronkelijk met een open vuur dat later werd vervangen door een olielantaarn. De huidige bewoners, Reid Jelle de Jong en zijn vrouw zijn kortgeleden nog uitgebreid op TV geweest in het programma Joris Showroom. Daarin was o.a. te zien en te horen dat zij een geheel eigen visie op het leven hebben en daar onder sobere omstandigheden wonen en werken. Op de toren staat nu een permanente gasinstallatie die jaarlijks nog gebruikt wordt om de finish van de strontrace te markeren.

Coördinaten: 52° 57′ 36.8” N – 05° 24′ 43.4” O

Foto: Frits van Eck

143 – Westermarkelsdorf

In het noordwesten van het eiland Fehmarn is deze schilderachtige vuurtoren te vinden. De toren is in bedrijf sinds 1881. In 1902 werd de toen 12 meter hoge toren verhoogd tot 17 meter en in 1925 geëlektrificeerd. Hij staat achter een dijk, de lichthoogte bedraagt mede daardoor slecht 16 meter. Het is een achthoekige bakstenen toren die iedere 10 seconden 2,5 seconden licht geeft. Bij de ingang geeft een bordje aan dat de “Zutritt nicht gestattet” is. Waarschijnlijk zijn de bewoners van het aan de toren gebouwd woonhuis niet zo gecharmeerd van bezoekers. Het Oostzee-eiland Fehmarn schijnt één van de zonnigste gebieden in Duitsland te zijn. Op de dag dat deze foto gemaakt werd was het echter zwaar bewolkt, je kunt ook niet alles mee hebben.

Coördinaten: 54° 31′ 38.8” N – 11° 03′ 28.6” O

Foto: Frits van Eck

142 – Nr. Vorupør

In het noordwesten van Jutland ligt het kleine toeristische vissersplaatsje Nr. Vorupør. Inmiddels is het al weer 12 jaar geleden dat we daar onze tweede Deense vakantie doorbrachten. Dit onderlicht vormt een lichtlijn met het bovenlicht, dat ongeveer een kleine 80 meter landwaarts staat. Het houten onderlicht doet dienst sinds 1894, is slechts 4 meter hoog en heeft toch nog een lichthoogte van 20 meter. Het torentje geeft 2 seconden een rood licht en is 2 seconden donker. Nr. Vorupør is één van de weinige plaatsen waar vissersboten nog landen op het strand en met een kabel buiten de vloedlijn getrokken worden. Tijdens ons laatste bezoek aan Nr. Vorupør, op 4 mei 2011, lagen er nog drie van deze vissersboten. Eén ervan wordt gebruikt voor toeristische visserij.

Coördinaten: 56° 57′ 31.6” N – 08° 22′ 08.6” O

Foto: Frits van Eck

141 – Scarweather

In het zuidwesten van Bretagne, in de provincie Finistère, vinden we het schilderachtige stadje Douarnenez. In het haventje Le Port-Rhu ligt het voormalig lichtschip Scarweather. De Scarweather werd in 1947 gebouwd door de firma Phillip & Son in Dartmouth, Engeland en deed dienst als lichtschip voor Bristol ten zuiden van Swansea Bay in Wales. De lantaarn bestond uit 8 lampen van ieder 350 watt, gevoed door de generatoren van de machinekamer. Het is een 41,7 meter lang stalen schip. In 1989 werd het lichtschip ontmanteld en in 1991 naar het havenmuseum in Douarnenez gesleept. In 2008 werd het schip gerestaureerd
en van een nieuwe laag rode verf voorzien. Ik maakte de foto in september 2012 en
moest helaas constateren dat vooral het lichthuis al weer een sterk verwaarloosde indruk maakte.

Coördinaten: 48° 05′ 25.8” N – 04° 19′ 57.3” W

Foto: Frits van Eck

140 – Orehoved

Aan de noordkant van het Deense eiland Falster staat de vuurtoren Orehoved. Hij markeert de ingang van de Storstrømmen aan de zuidkant.
Vanaf hier is de noordelijke tegenhanger, de toren van Ore, goed te zien (stond eerder in het Contact met de Egmonden). Als je de oude brug oversteekt van Sjælland (Zeeland) naar Falster zie je de toren aan je rechterhand al staan. Je kunt hem bereiken via een klein industrie terreintje, natuurlijk weer gemarkeerd door een bordje waarop staat dat de toegang niet is toegestaan. Niets van aantrekken, Denen zijn aardig en zullen geen bezwaar maken als je een paar foto’s komt maken. Deze vuurtoren is in gebruik sinds 1895, is 11 meter hoog en heeft dezelfde lichthoogte. Het is een betonnen toren die in 1933 verhoogd werd van 9 meter tot de huidige hoogte. De foto dateert van 30 mei 2013.

Coördinaten: 54° 57′ 36.1” N – 11° 51′ 07.8” O

Foto: Frits van Eck

139 – Phare du Kador Morgat

In het zuidwesten van Bretagne, in de provincie Finistère, staat dit prachtige vuurtorentje. Boven op de rotsen, bij de oude vissershaven Morgat, gelegen op het schiereiland Crozon. Zelden heb ik een vuurtoren zo moeilijk kunnen vinden. Vanuit Morgat gaat de weg vrij steil omhoog. Je verlaat de bebouwing, komt op een bospad en net als je denkt dat je verkeerd zit doemt hij op. De toren kijkt uit over de baai van Douarnenez. Erg hoog is de toren niet, slecht 15 meter. Door de bouw op de rotsen is de lichthoogte echter 77 meter. Hij is in bedrijf sinds 9 april 1914. Het kostte de aannemer indertijd veel moeite om al het materiaal boven te krijgen. Het is een vierkante cilindrische toren met galerij. De toren is moeilijk te fotograferen, hij is omringd door doornige struiken, ik voel ze nog. De foto is gemaakt begin oktober 2012, juist in dat jaargetijde is Bretagne zeker een bezoek waard.

Coördinaten: 48° 13′ 10.1” N – 04° 29′ 45.7” W

Foto: Frits van Eck

138 – Hanstholm

In het uiterste noordwesten van Denemarken ligt het vissersplaatsje Hanstholm. Met slechts een paar duizend inwoners lekker kleinschalig. Tijdens mijn bezoek ontdekte ik dat ook Urker vissers hier aanmeren. De gelijknamige vuurtoren is in gebruik sinds 15 december 1843 en was toen de meest krachtige in Denemarken. De toren staat boven op een heuvel waardoor de lichthoogte 65 meter bedraagt, terwijl de vuurtoren slecht 23 meter hoog is. Van hier uit heb je een prachtig uitzicht over de haven en de Noordzee. Het is een achthoekige toren, die, nadat je een kleine bijdrage in de bekende melkbus gedeponeerd hebt, vrij beklommen kan worden. In het aangrenzende huis bevind zich een klein museum.

Coördinaten: 57° 06′ 46.0” N – 08° 35′ 55.0” O

Foto: Frits van Eck

137 – Grønsund

In het noordoosten van het Deense eiland Falster is deze aparte vuurtoren te vinden. Hij is sinds 1891 in bedrijf. De vuurtoren ziet er heel anders uit dan de meeste andere torens. Deze toren is 13 meter hoog. Daar het licht niet boven in de toren is geplaatst bedraagt de lichthoogte slechts 12 meter. Het is een witte, zeskantige vuurtoren. De passage van Grønsund, op weg naar Stubbekøbing, vereiste altijd een goede kennis van de plaatselijke situatie. Vaak werden loodsen ingehuurd. De bouw van de vuurtoren riep bij de loodsen dan ook tegenstrijdige gevoelens op. Ook later bleven de loodsen op zoek naar schepen om hun diensten aan te bieden. Niet ver van hier is het eiland Møn te vinden, bekend om zijn prachtige witte krijtrotsen.

Coördinaten: 54° 53′ 01.1” N – 12° 07′ 13.0” O

Foto: Frits van Eck

136 – Blokzijl

Inmiddels midden in de polder, in de buurt van Blokzijl, staat het gelijknamige vuurtorentje. Het licht werd oorspronkelijk gebouwd in 1907. Het was een zeshoekig metalen huisje. De vuurtoren wees de schippers op de voormalige Zuiderzee de vaargeul richting Blokzijl aan.
In 1940 werd de dijk van de Noordoostpolder gesloten en werd het torentje overbodig. De historie van deze vuurtoren hield op in 1942, hij werd toen opgeblazen. Overigens niet door de Duitse bezetter. De toren stond op het land van de familie Aarnink. In hun boerderij zijn nog restanten aanwezig. Zij namen het initiatief tot de bouw van een replica. Op 5 juni 2008 werd deze replica in gebruik genomen. Voor velen misschien onbekend, maar een bezoek zeker waard.

Coördinaten: 52° 42.730’ N – 05° 55.740′ O

Foto: Frits van Eck

135 – Kergadec

In het plaatsje Audierne in het zuiden van het Franse Bretagne staat het torentje Kergadec. Hij staat op een heuvel aan de zuidwest kant van Audierne. Het station werd opgericht in 1887. De tweede toren op deze plaats werd in 1944 door de Duitse troepen verwoest. De huidige toren werd in 1950 gebouwd. De vuurtoren is 15 meter hoog maar door de plaatsing is de lichthoogte 43 meter. Het is een achthoekige toren met galerij. De kust van Bretagne kenmerkt zich door zijn ruigheid, afgewisseld met schilderachtige vissersplaatjes en glooiende landschappen.

Coördinaten: 48° 00′ 57.8” N – 04° 32′ 46.4” W

Foto: Frits van Eck

134 – Gedser fyr

Falster is een 514 km² groot Deens eiland. Het eiland is door twee bruggen verbonden met Sjælland, waarop Kopenhagen ligt. Op Falster ligt Gedser Odde, het zuidelijkste puntje van Denemarken. Op dat punt staat één van de oudste Deense vuurtorens, de Gedser fyr. De toren is nog steeds in gebruik. Deze witte, zeskantige vuurtoren is gebouwd door Poul de Løvenørn en operationeel sinds 1 augustus 1802. De vuurtoren is 20 meter hoog en heeft een lichthoogte van 26 meter. Hij werd in 1920 geëlektrificeerd en in 1962 geautomatiseerd.

Coördinaten: 54° 33′ 50.4” N – 11° 57′ 49.8” O

Foto: Frits van Eck

133 – Noordwijk

Net als Egmond aan Zee heeft Noordwijk aan Zee in het verleden beschikt over bomschuiten die vanaf het strand zee kozen. Onder Koning Willem 1 werden aan de vloot beperkingen opgelegd. In 1913 verdween de laatste bomschuit. De vergelijking met Egmond gaat ook nu nog op, beide dorpen moeten het voornamelijk van het toerisme hebben. De vuurtoren van Noordwijk is in bedrijf sinds 1923.
Met zijn fraaie glazen koepel (weer te vergelijken met Egmond) een prachtige toren.
Hij is 25,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 33 meter. De toren is gemaakt van gewapend beton en Friese gevelklinkers. In de dertiger jaren is een witte pleisterlaag aangebracht. Sinds 1980 is deze vuurtoren een Rijksmonument. In 1988 werd hij geautomatiseerd.

Coördinaten: 52° 14′ 55.0” N – 04° 26′ 02” O

Foto: Frits van Eck

132 – Faro de Roncali

Deze vuurtoren staat op een militair terrein en mag officieel niet gefotografeerd worden, zeker niet zonder toestemming. Er liepen militairen met geweren rond. En als je het Spaans niet machtig bent moet je in het Engels en met veel gebaren vragen of je de vuurtoren mag fotograferen.
Erg helder zijn Cubanen niet in communicatie maar Colette dacht toestemming te hebben gekregen en…ze is weer terug in Nederland. De toren is actief sinds 1850. Het is een ronde 23 meter hoge gemetselde toren. De lichthoogte is 31 meter. Hij is genoemd naar graaf Federico Roncali, de Spaanse gouverneur tijdens de bouw. Gelegen op het uiterste puntje van het schiereiland Guanahacabibes, de meest westelijke punt van Cuba met uitzicht op de Straat van Yucatán.

Coördinaten: 21° 52′ 00″ N – 84° 57′ 00″ W

Foto Colette van Eck

131 – Marienleuchte

In het noorden van Duitsland staat op het eiland Fehmarn de nieuwe vuurtoren Marienleuchte. Met de toename van het scheepvaartverkeer in de Fehmarn Belt voldeed de oude toren niet meer. De nieuwe toren werd in gebruik genomen in 1967. De toren is 33 meter hoog en heeft een lichthoogte van 40 meter. Ter bescherming tegen weersinvloeden werd de buitenkant bekleed met rode en witte vezelcementplaten. De lens dateert uit 1875 en werd overgenomen uit de oude toren. De vuurtoren is volledig geautomatiseerd. Het is een prima stopplaats vlak voordat je in Puttgarden de veerboot naar Denemarken neemt.

Coördinaten: 54° 29′ 42.1” N – 11° 14′ 16.6” O

Foto: Frits van Eck

130 – Skodsbøl

In het zuiden van Denemarken, niet ver van Sønderborg, kwam ik onderweg naar het eiland Als, dit vuurtorentje tegen. Het was nog in de periode dat mijn jacht naar vuurtorens niet echt was geopend. Hij staat aan de rand van de Flensburger fjord. Het torentje is in gebruik sinds 1896, is 8 meter hoog en heeft een lichthoogte van 11 meter. Ook deze vuurtoren is gebouwd in de periode dat het zuiden van Jutland een deel van Duitsland was. Hij is goed zichtbaar vanaf de doorgaande route maar om in de buurt te komen moet je wel een stukje wandelen door modderige landerijen. Het torentje werd in 1976 gerenoveerd en door mij gefotografeerd in oktober 2009.

Coördinaten: 54° 53.65′ N – 09° 38.51′ O

Foto: Frits van Eck


129 – Morro Santiago de Cuba

Dit station werd opgericht in 1842.
De toenmalige vuurtoren was een 10 meter hoge, achthoekige gietijzeren toren die in New York geprefabriceerd was. Deze werd tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog beschadigd.
De huidige ronde, gemetselde toren werd voltooid in 1914, de optische apparatuur werd, mede door de Eerste Wereldoorlog, pas in 1923 geïnstalleerd. In de tussentijd werd het licht weergegeven vanaf een houten skelet toren. Santiago de Cuba, is na Havanna, de tweede stad op Cuba.
De vuurtoren staat op een landtong ten oosten van de haveningang en heeft een hoogte van 18 meter. De lichthoogte bedraagt 82 meter.

Coördinaten: 19° 58′ 3.15” N – 75° 52′ 7.81” W

Foto Marco Konijn

128 – Oud Kraggenburg

Dit torentje, gebouwd op een kleine terp, ligt midden in de Noordoostpolder. Het is gebouwd in de jaren 1877-1878.
Na de drooglegging van de polder in 1942 stond hij plotseling midden in het land en werd uiteraard overbodig. Het lichthuis is direct gebouwd op de woning van de voormalige vuurtorenwachter, hetgeen zeldzaam is. De toren staat op een particulier eigendom en is alleen wandelend te bereiken. De lichthoogte was 11 meter. In 1969 werd het een rijksmonument. Rond het huis is nog een muur van basaltblokken te zien. Dit als extra beveiliging als bij storm het water te hoog tegen de terp werd opgestuwd. Na de restauratie in 2002 is ook de oude mistbel weer op het dak teruggeplaatst.

Coördinaten: 52° 39′ 10.9” N – 05° 56′ 25.3” O

Foto: Frits van Eck

127 – Assens

Dit vuurtorentje staat op de westelijke pier van het haventje van Assens. Assens ligt aan de westkust van het Deense eiland Fünen (Fyn).
Deze vuurtoren is slechts 4 meter hoog en heeft een lichthoogte van 5 meter.
Dit torentje is in gebruik sinds 1976. Vanuit Assens vaart een veerboot naar het eiland Bågø.
Ook daar staat nog een fraaie vuurtoren, deze heb ik helaas nog niet kunnen bezoeken. Assens is een bijzonder oud stadje, ontstaan rond 1200 vanwege de gunstige pontverbinding tussen Fünen en het zuiden van Jutland.

Coördinaten: 55° 16′ 14.8” N – 09° 53′ 01.7” O

Foto: Frits van Eck

126 – Langoz

De vuurtoren Langoz staat in het plaatsje Loctudy. De toren markeert de zuidelijke kant van de monding van de rivier die toegang geeft tot de haven van Loctudy. Deze toren is in bedrijf sinds 1863 en heeft een hoogte van 13 meter. In 1945 volgde elektrificatie. Hij staat in de tuin van een particulier woonhuis, maar vanaf het strand goed te benaderen. Een paar honderd meter stroomopwaarts staat het niet meer actieve torentje Les Perdrix. Langoz werd in 2004 geautomatiseerd, de laatste vuurtorenwachter was de heer Puillon Loïc. Een goede bebakening is door de rotsige kusten in het zuiden van Bretagne een must. Voor liefhebbers van wandelen langs de zee, klifpaden zijn in ruime mate aanwezig.

Coördinaten: 47° 49′ 53.0” N – 04° 09′ 32.9” W

Foto: Frits van Eck

125 – Ebeltoft Vig fyr

De Ebeltoft Vig is een kleine baai in het oosten van Jutland. Een eldorado voor surfers en een prachtig vakantiegebied.
In het plaatsje Ebeltoft vind je nog veel vakwerkhuizen en voor de liefhebber, een prima ijssalon. Het oorspronkelijke vuurtorentje is operationeel sinds 1883, de huidige dateert van 1922. Hij is slechts 6 meter hoog en staat midden in een bosrijk gebied, vanaf de strandweg niet zichtbaar en daardoor wat moeilijk te vinden. Slechts een strook gekapt geboomte geeft hem een open verbinding met de baai.
De lichthoogte bedraagt 13 meter. Zoals zo veel torentjes in Denemarken is ook deze volledig van hout.

Coördinaten: 56° 13.91′ N – 10° 36.52′ O

Foto: Frits van Eck

124 – IJmuiden

In 1876 werd het Noordzeekanaal geopend. In eerste instantie dacht men dat twee lichtopstanden op de strekdammen voldoende waren om schepen van zee veilig binnen te loodsen. Dat bleek een misrekening. Men besloot al snel twee vuurtorens te bouwen. Midden in het havengebied van IJmuiden, aan de Seinpostweg het Hoge Licht. Op nog een stukje duin, de rest is in 1910 afgegraven.
De toren heeft een hoogte van ruim 43 meter, de lichthoogte is 53 meter. Deze vuurtoren is actief sinds 1878 en vormt een lichtlijn met het Lage Licht. Ook deze toren is ontworpen door Q. Harder. Links van de toren is de ferry naar Newcastle zichtbaar. Door de vele bebouwing om de toren is hij wat lastig te fotograferen.

Coördinaten: 52° 27′ 39.1” N – 04° 34′ 57.8” O

Foto: Frits van Eck

123 – Hjortens Udde

De Zweedse vuurtoren Hjortens Udde bevindt zich op de zuidwestelijke oever van het Vänernmeer, ten noordwesten van Vänersborg. Het Vänernmeer is een groot meer in het midden van Zweden waaromheen een zestal vuurtorens staan. Deze toren dateert uit 1852 en werd in 1954 geautomatiseerd. Hij heeft een hoogte van 15 meter, de lichthoogte bedraagt 18 meter. Het is een zeskantige gietijzeren toren, bedekt met een houten gevelbekleding en één van de oudste vuurtorens ontworpen door Nils Gustav von Heidenstam. De toren werd in 2008 gerestaureerd. Hij blijft actief alhoewel de vuurtoren Hjortgrundet nu belangrijker voor de navigatie kan zijn.

Coördinaten: 58° 38′ 18.3” N – 12° 39′ 59.8” O

Foto: Frits van Eck

122 – Glyngore

De vuurtoren van Glyngore staat in het noordwesten van Jutland. Hij dient als navigatie tussen de Limfjorden en de Sallung Sund. Deze toren is qua bouw en kleur identiek aan die van Grisetåodde, de laatste heeft ruim twee jaar geleden in het Contact gestaan. Deze vuurtoren is 12 meter hoog, de lichthoogte is slechts 10 meter.
Hij werd in 1911 in gebruik genomen. Het torentje is gemakkelijk te bereiken. Als je vanaf het eiland Mors naar dit deel van Jutland rijdt zie je vanaf de brug deze vuurtoren al staan. Glyngore is een klein vissersplaatsje. Door de kleurstelling is deze vuurtoren een veel gefotografeerd object. Je kunt hem buitenom beklimmen en vanaf de ombouw genieten van een altijd kleurrijk haventje.

Coördinaten: 56° 45′ 50.2” N – 08° 51′ 45.5” O

Foto: Frits van Eck

121 – Gantheaume Point Lighthouse, Broome

Gantheaume Point kreeg zijn naam in 1801 naar de Franse marine admiraal, Joseph Gantheaume. De oorspronkelijke vuurtoren dateert van 1906, die al in 1917 door een nieuwe toren werd vervangen. De huidige toren dateert van 1984. Het is een roestvrij stalen toren met elektrisch licht. Gantheaume Point is ook beroemd om de voetafdrukken van dinosaurussen die in het getijdengebied gevonden zijn. Ten minste negen soorten van voetafdrukken van dinosaurussen zijn geïdentificeerd in de 130 miljoen jaar oude Broome zandsteen. De toren is 27 meter hoog, de lichthoogte bedraagt 33 meter. De vuurtoren wordt omgeven door rode rotsformaties.

Coördinaten: 17° 58′ 26” Z – 122° 10′ 38” O

Foto Colette van Eck

120 – Gris-Nez

De vuurtoren Gris-Nez is een historisch monument in de gemeente Audinghen in het noordwesten van Frankrijk, gelegen aan het Nauw van Calais. De oorspronkelijke vuurtoren stamt uit 1837, deze werd in de Tweede Wereldoorlog verwoest. De huidige toren is in bedrijf sinds 1957, is 31 meter hoog en heeft een lichthoogte van 72 meter.
Dit stukje Frankrijk ligt het dichtst bij Engeland. Het licht van deze vuurtoren is dan ook zichtbaar vanaf de Engelse kust. Hij staat op militair terrein maar is goed te fotograferen vanaf een smal pad dat rond deze vuurtoren loopt. Het was ook hier dat onder meer Adolf Hitler en Hermann Göring in 1940 over het kanaal richting Engeland keken nadat hun legers West-Europa hadden veroverd.

Coördinaten: 50° 52′ 05.4” N – 01° 34′ 54.7” O

Foto: Frits van Eck

119 – IJmuiden

Het Lage Licht in IJmuiden werd gebouwd in 1878 naar een ontwerp van Q. Harder.
De toren vormt een lichtlijn met het Hoge Licht. Het werk werd uitgevoerd door ijzergieterij Schretlen en Co die waarschijnlijk niet goed gecalculeerd had want het bedrijf ging in 1890 failliet. In 1909 werden de bovenste drie etages verwijderd en werd de toren van een nieuw lichthuis voorzien. Het oude lichthuis werd op een duin op Vlieland gezet waar hij ook als vuurtoren dienst ging doen. De toren was oorspronkelijk rood geschilderd maar werd al snel na de bouw voorzien van witte banden om verwarring te voorkomen met de J.C.J. van Speyk in Egmond, die op dat moment ook een roodbruine kleur had. Na aanpassingen in de havenmond is de vuurtoren in 1966 veertig meter verplaatst om de lichtlijn met het Hoge Licht te herstellen. De toren heeft nu een hoogte van 24 meter, de lichthoogte bedraagt 31 meter. Sinds 1981 is het een Rijksmonument.

Coördinaten: 52° 27′ 42.4” N – 04° 34′ 28.7” O

Foto: Frits van Eck

118 – Knudshoved

De vuurtoren Knudshoved staat bij de plaats Nyborg op het Deense eiland Fünen. De vierkante bakstenen toren staat aan het begin van de Grote Belt brug die Fünen (Fyn) verbindt met Zeeland (Sjælland). Deze vuurtoren is in bedrijf sinds 1948 en is 12 meter hoog. De lichthoogte bedraagt 16 meter. Links op de foto een oud wipvuur waarbij het vuur in een gietijzeren korf omhoog werd gehesen, deze dateert uit 1727. Deze werd opgericht door het postkantoor om de veerdienst over de Grote Belt te begeleiden. Zoals de foto aangeeft vindt ook hier afkalving van de klif plaats. De torens zijn vanaf de nabijgelegen parkeerplaats wandelend in een minuut of tien te bereiken. Een prachtig uitzicht over de Grote Belt en de gelijknamige brug maken het verblijf zeer aangenaam.

Coördinaten: 55° 17.45′ N – 10° 51.16′ O

Foto: Frits van Eck

117 – Nassau

De vuurtoren van Nassau staat aan de ingang van Nassau haven op de Bahama’s en staat bekend als Paradise Island (voorheen Hog Island) Light.
De Bahama’s bestaan uit 700 eilandjes, waarvan er 30 à 40 bewoond zijn. Ze liggen ten oosten van de Amerikaanse staat Florida. De vuurtoren is ongetwijfeld één van de meest gefotografeerde monumenten in Nassau. De toren werd gebouwd in 1816 / 1817 en is de oudste en bekendste vuurtoren in West-Indië. Deze ronde van bakstenen gebouwde vuurtoren is 19 meter hoog en heeft een lichthoogte van 21 meter. De foto is gemaakt vanaf een cruise-schip bij het binnenvaren van de haven.

Coördinaten: 25° 5′ 12.9″ N  – 77° 21′ 5.4″ W

Foto Rudolf Jonker

116 – Gälle Udde

De Zweedse vuurtoren Gälle Udde bevindt zich op de zuidwestelijke oever van het Vänernmeer, ten noordwesten van Vänersborg. Het Vänernmeer is een groot meer in het midden van Zweden waaromheen een zestal vuurtorens staan. De toren is van staal en rood geschilderd.
Vanaf de weg is het een half uurtje wandelen om de toren te bereiken. De grond waarop de toren staat is particulier eigendom. Altijd even lastig een foto te maken als borden aangeven dat de toegang verboden is. De vuurtoren is in bedrijf sinds 1906 en werd in 1953 geautomatiseerd. Hij is 15,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 16,8 meter.
In 2007 dreigde de sloop van de toren, hij is gelukkig behouden, maar sinds 2009 niet meer in gebruik.

Coördinaten: 58° 29′ 06.5” N – 12° 28′ 25.1” O

Foto: Frits van Eck

115 – Binic

Het plaatsje Binic ligt in het Franse Bretagne in het departement Côtes-d’Armor, iets ten noorden van Saint-Brieuc. Het is een prachtig vakantiegebied met in de nabijheid ruige kusten en klifpaden. De bouw van de vuurtoren begon in 1853 en werd toevertrouwd aan de aannemers van de Heilige Boizard. Het licht werd ontstoken op 20 maart 1854.
Het is een cilindervormige, gemetselde toren, met aan de binnenkant een wenteltrap van 45 treden. Oorspronkelijk werkte het licht met minerale olie, in 1949 werd het geëlektrificeerd. In 1960 volgde automatisering. De vuurtoren staat op de pier Penthievre en is 12 meter hoog. Rond het torentje staat men regelmatig te vissen en worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld.

Coördinaten: 48° 36.1′ 04.3” N – 02° 48.0′ 54.6” W

Foto: Frits van Eck

114 – Sædding Strand N

In het westen van Denemarken, iets ten noorden van Esbjerg staat in het plaatsje Sædding, midden in de woonwijk “Fyrparken” dit aparte vuurtorentje. De oorspronkelijke toren op deze plaats dateert van 1947, de huidige werd in 1970 in gebruik genomen. Deze is ontworpen door Frank Holmelin, die ook de toren in Skagen West ontwierp. Het is tevens het bewijs dat ook een moderne vuurtoren mooi kan zijn. Het is een driehoekige betonnen toren met aan iedere zijde verticale panelen van hout. Deze toren is 11 meter hoog, de lichthoogte bedraagt 28 meter. Hij geeft een continu rood licht.

Coördinaten: 55° 30.10′ N – 08° 24.13′ O

Foto: Frits van Eck

113 – Port Denison

De Port Denison Obelisk dateert van 1869. Het is een piramidevormige stenen obelisk op een vierkante basis. De hoogte is ca. 12 meter.
Het licht is gemonteerd aan de noordzijde. Dit is één van de best bewaarde stenen obelisken die rond 1850 in Australië zijn gebouwd als onverlichte navigatiemiddelen. Het dient nu vooral als observatiepunt en als monument voor de vissers van Port Denison die op zee zijn gebleven. Het torentje staat in de zuidwestelijke hoek van Port Denison, ongeveer 4 kilometer ten zuiden van Dongara.

Coördinaten: 29° 17′ 00″ Z – 114° 55′ 00″ O

Foto: Colette van Eck

112 – Port Manec’h

Bretagne, veel rotsen, ruig terrein, voor de scheepvaart dan ook gevaarlijk. Logisch dat aan deze kust zich veel vuurtorens bevinden. De vuurtoren Port Manec’h ligt op het puntje met de zelfde naam aan de monding van de rivier de Aven en tegenover die van de rivier Belon in de gemeente Nevez, provincie Finistère. De toren is gebouwd in de jaren 1866 en 1867. Een vrij lange periode omdat stakingen van de slecht betaalde metselaars voor veel vertraging heeft gezorgd. In 1868 werd de toren in gebruik genomen. De vuurtoren werd geëlektrificeerd in 1936. De lichthoogte bedraagt 38 meter. Vier keer per 12 seconden geeft het witte, rode of groene licht een flits. Een conciërgewoning staat op hetzelfde terrein. Vanuit het haventje voert een wandelpad naar dit 10 meter hoge torentje.

Coördinaten: 47° 47′ 59.3” N – 03° 44′ 20.9” W

Foto: Frits van Eck

111 – Traner Odde

Denemarken is qua oppervlakte ongeveer gelijk aan Nederland. Doordat het aan alle kanten omringd is door water bezit het nog een kleine 170 vuurtorens in alle soorten en maten. De vuurtoren Traner Odde is gelegen op een klif op het noordoostelijk deel van het Deense eilandje Als. Zoals veel vuurtorens in dit deel van Denemarken gebouwd door de firma Pintsch in een periode dat Als een onderdeel van Duitsland was. Vanaf 1920 werd het weer Deens grondgebied. Ook nu zijn de Duitse invloeden op Als nog steeds merkbaar. De ronde, gietijzeren toren is 10 meter hoog en heeft zelfs een kleine galerij. De lichthoogte is 12 meter. Het witte, rode of groene licht (afhankelijk van de richting) gaat 1 seconde aan en 1 seconde uit.

Coördinaten: 55° 02′ 44.5” N – 09° 51′ 05.8” O

Foto: Frits van Eck

110 – Robbeneiland

Robbeneiland is een berucht eiland omdat het bijna 400 jaar is gebruikt voor het onderbrengen van gevangenen en bannelingen. De bekendste gevangene is natuurlijk Nelson Mandela. Het water rondom het eiland is ijskoud door de koude zeestroom die hier voorbijkomt. Ontsnappen is slechts drie gevangenen gelukt. De vuurtoren werd op 1 januari 1865 in gebruik genomen. Hij is 18 meter hoog en heeft een lichthoogte van 47 meter. In 1938 werd de toren geëlektrificeerd. Het licht gaat vijf seconden aan en 2 seconden uit. De vuurtoren is gelegen op het hoogste punt van het eiland. Het eiland is vanuit Kaapstad per veerboot bereikbaar. Veel ex-gevangenen geven er nu rondleidingen.

Coördinaten: 33° 48′ 52″ Z – 18° 22′ 29″ O

Foto: Henk Joosten

109 – Thyborøn Tange

Het vuurtorentje van Thyborøn staat aan de zuidkant van de ingang van de Noordzee naar de Limfjord in het noordwesten van Denemarken. Gebouwd in 1911, slechts 3 meter hoog en met een lichthoogte van 6 meter voldoet hij echter prima aan het doel, veilig binnenloodsen van de diverse boten. Het witte, rode of groene licht (afhankelijk van de richting) geeft tweemaal per 12 seconden een flits. Thyborøn is een levendig vissershaventje waar je vanaf de pier kunt genieten van de drukte die je in ieder haventje tegenkomt. Het torentje staat tegenover het torentje van Agger Tange.

Coördinaten: 56° 42′ 22″ N – 8° 13′ 25.5″ O

Foto: Frits van Eck

108 – Cape Spencer

De vuurtoren Cape Spencer staat op de punt van het schiereiland Yorke in het Innes National Park. Een onverharde weg komt tot een paar honderd meter van de toren. De korte wandeling naar de toren geeft ook een unieke mogelijkheid de ruwe klifkust van Innes National Park te bewonderen.
De betonnen vuurtoren is 9 meter hoog, de lichthoogte is echter 78 meter. Vanaf de toren heb je een schitterend uitzicht op Althorpe Island. Op heldere dagen is zelfs Kangaroo Island zichtbaar. De dichtstbijzijnde plaats van enige betekenis is het dorp Warooka op 58 km, met ca. 275 inwoners. Cape Spencer is een moderne vuurtoren, waarmee schepen tussen Yorke en Althorpe Island worden geleid.

Coördinaten: 35° 18.2’ Z – 136° 52.8′ O

Foto: Romyka van Duin

107 – Heiligenhafen

In Schleswich-Holstein in het noorden van Duitsland, vlak voordat je het Duitse eiland Fehmarn oprijdt, staat aan de linkerkant de vuurtoren Heiligenhafen. Het is een met bakstenen opgebouwde toren die sinds 1938 in bedrijf is. De vuurtoren is 13 meter hoog en heeft een lichthoogte van 16 meter. Het licht geeft tweemaal per 9 seconden een witte, rode of groene flits (afhankelijk van de richting). Van hieruit heeft men een schitterend uitzicht op het eiland Fehmarn. Het is dan ook een aantrekkelijke stopplaats op weg naar Puttgarden en Denemarken.

Coördinaten: 54° 22′ 03.1” N – 11° 01′ 17.6” O

Foto: Frits van Eck

106 – Korshavn

Als je komt aanrijden bij het vuurtorentje van Korshavn, dan is de eerste gedachte is het wel een vuurtoren? Met een lengte van 3 meter en een lichthoogte van slechts 4 meter is dit toch wel één van de kleinste torentjes die ik tot op heden ben tegengekomen. Deze vuurtoren is actief sinds 1935 en met de toren van Enebærodde een dankbaar hulpmiddel bij het navigeren in de wateren ten noordoosten van Fünen. Parkeer de auto iets ten noorden van het torentje en maak een rondwandeling op het schiereilandje Fyns Hoved een prachtig natuurgebied met klifpaden en een fantastisch uitzicht over zee en, met wat geluk, spelende zeehonden.

Coördinaten: 55° 36′ 15.48” N – 10° 36′ 29.04” O

Foto: Frits van Eck

105 – Mithimna (Molyvos)

De vuurtoren Mithimna staat op het Griekse eiland Lesbos. Het geeft een wit of groen licht, afhankelijk van de richting. Het slechts vier meter hoge torentje heeft een lichthoogte van 27 meter. Het licht gaat brand om de 7,5 seconde gedurende 2,5 seconde. Het is gelegen op Akra Molyvos, een voorgebergte aan de noordkust van Lesbos, ongeveer 2 kilometer ten noordoosten van Mithimna. De naam Molyvos werd gebruikt tijdens het Ottomaans bewind. Dat is de reden dat de bewoners van Lesbos deze naam liever niet gebruiken. Vermoedelijk omdat Molyvos makkelijker in ‘ons’ gehoor ligt, wordt het in alle reisfolders gebruikt. Let ook op de inmiddels wat aangevreten zonnepanelen.

Coördinaten: 39° 23′ 23.41” N – 26° 20′ 28.83” O

Foto: Colette van Eck

104 – Cap d’Alprech

De vuurtoren Cap d’Alprech staat iets ten zuiden van Boulogne-sur-Mer aan de Franse noordkust. Hij staat op een niet toegankelijk terrein, maar is vanaf het naastgelegen parkeerterrein goed te fotograferen. Het eerste torentje op deze plaats dateert van 1842. Deze werd in 1942 door de Duitse troepen verwoest omdat hij in de vuurlinie van de kustartillerie stond. De huidige is een “jonge” toren, werd in 1962 in bedrijf genomen. De lichthoogte bedraagt ruim 62 meter. Iedere vijftien seconden geeft het licht drie witte flitsen, gescheiden door drie seconden. De toren zelf is 17 meter hoog en werd in 1977 geautomatiseerd. Het licht is uitsluitend via de wenteltrap langs de buitenkant te bereiken.

Coördinaten: 50° 41′ 54.47” N – 01° 33′ 45.31” O

Foto: Frits van Eck

103 – Hellehavn Nakke

Deze vuurtoren staat op het noordoostelijk deel van het eiland Møn. Nakke is Deens voor ‘nek’.  Om de toren te bereiken moet je het landgoed van het Liselund Slot oversteken. Geen straf, het ziet er fantastisch uit. Een 500 meter westelijk van dit park staat dit mooie rood/wit geschilderde torentje aan de rand van de krijtrotsen waar Møn bekend om staat. Deze vuurtoren werd in 1911 in gebruik genomen, is slechts 7 meter hoog, maar heeft toch een lichthoogte van 40 meter. Om de vijf seconden is het witte, rode of groene licht zichtbaar (afhankelijk van de richting). It’s the favourite lighthouse of my Danisch friend Ove Hermansen, writer of the book Danmarks fyrtårne. Een boek waarin alle Deense vuurtorens beschreven worden.

Coördinaten: 55° 00′ 25.74” N – 12° 31′ 16.95” O

Foto: Frits van Eck

102 – Cabo Espichel

De vuurtoren Cabo Espichel is gelegen bovenop een spectaculaire klif ongeveer 11 km ten westen van Sesimbra. Van hieruit heeft men een adembenemend uitzicht over de Atlantische Oceaan. Hij werd gebouwd in 1790, is 31 meter hoog en heeft een lichthoogte van 168 meter. Het licht brandde oorspronkelijk op olijfolie, werd in 1989 geëlektrificeerd en geeft om de vier seconden een witte flits. Van monniken van het klooster Nossa Senhora wordt gezegd dat deze in de 15e eeuw op deze plaats al navigatie verlichting weergaven.

Coördinaten: 38° 24′ 56.2” N – 09° 12′ 59.2” W

Foto: Pieter Halewas

101 – Strukkamphuk

Deze vuurtoren staat op het Duitse eiland Fehmarn. Onderweg naar Puttgarden om over te steken naar Denemarken kom je er vlak langs. Het torentje staat naast een woonhuis in de tuin van particulieren. Een hek belet de fotograaf een fraaie foto te maken. Maar als je het vriendelijk vraagt is het mogelijk vanuit de tuin het torentje vast te leggen. In bedrijf sinds 1935, 5 meter hoog en met een lichthoogte van 7 meter moet je weten dat hij er staat, opvallen doet hij niet echt. Het is een betonnen torentje. Op de achtergrond is de brug over de Fehmarnsund zichtbaar.

Coördinaten: 54° 24′ 32.6” N – 11° 05′ 44.9” O

Foto: Frits van Eck

100 – Stevn Klint

De vuurtoren Stevns Klint staat op het zuidoostelijk deel van het eiland Sjælland. Sinds 2002 is de toren toegankelijk, deze stond voor die tijd op militair terrein. Links van deze toren staat de oude vuurtoren. De toren is in bedrijf sinds 1878, is 26 meter hoog en heeft een lichthoogte van 64 meter. Om de 25 seconden geeft het licht een witte flits van 2 seconden. Omdat de toren op een klif staat kon de oude toren (vanaf 1818) gewoon op de begane grond functioneren. Tegenwoordig kan de toren vrij beklommen worden, een kleine bijdrage in de melkbus is natuurlijk welkom. Met een beetje geluk is er iemand aanwezig, zoals in mijn geval. Ik kreeg een verrekijker te leen om extra van het uitzicht te genieten. In de oude lichtwachterswoning is een museum (geopend in het weekend) met tentoonstellingen over de geschiedenis van de vuurtoren en de aard en geologie van de klif (klint). Gelegen op ongeveer 5 km ten oosten van het plaatsje Stevns.

Coördinaten: 55° 17′ 26.44” N – 12° 27′ 13.19” O

Foto: Frits van Eck

099 – La Marina

Deze oorspronkelijke vuurtoren van Punta Coles stamt uit 1900 maar werd in 1973 daar afgebroken en naar de huidige locatie verplaatst. Het is een ronde cilindervormige metalen toren. Om de vijftien seconden heeft het licht drie witte flitsen, met twee seconden tussen de tweede en derde flits. Hij is uitgegroeid tot Peru’s bekendste en meest bezochte vuurtoren. Gelegen in het Parque El Faro aan de kust in Miraflores, ten zuidwesten van Lima en zuidoosten van Callao. De toren is 22 meter hoog maar heeft een lichthoogte van maar liefst 108 meter. Gelegen in Parque el Faro (Vuurtoren Park) op de kust in Miraflores, ten zuidwesten van Lima en ten zuidoosten van Callao. 

Coördinaten: 12° 07′ 28.14” Z – 77° 02′ 24.04” W

Foto: Marco Konijn

098 – Langeland’s Øre

Ondanks zijn naam (Langeland’s Øre), staat deze vuurtoren niet op Langeland maar over de Storebælt op het eiland Omø. Vanuit Stigsnæs (Sjælland) kan men het eiland met een kleine veerboot bereiken. Op het eiland is het nog een drie kwartier wandelen naar deze toren. Een grote kans dat je niemand tegenkomt, behalve wat koeien. De toren is in bedrijf sinds 1894, is 22 meter hoog en heeft een lichthoogte van 21 meter. Het witte, rode of groene licht (afhankelijk van de richting) geeft tweemaal per 12 seconden een flits. Achter de toren staan een paar verlaten woningen die waarschijnlijk alleen gedurende de zomermaanden nog gebruikt worden.

Coördinaten: 55° 09′ 35.32” N – 11° 08′ 01.16” O

Foto: Frits van Eck

097 – Møn

De vuurtoren Møn staat op het gelijknamige eiland. Møn, bekend om zijn krijtrotsen en daarom alleen al de moeite waard om eens te bezoeken. Deze toren is in gebruik sinds 1845, is 13 meter hoog en heeft een lichthoogte van 25 meter. Hij staat op een privé terrein en is niet te bezoeken. Ook fotograferen is lastig omdat aan de landzijde bomen het zicht op de toren belemmeren. Gelukkig was er iemand op het naastgelegen terrein aanwezig die mij toestond bijgaande foto te maken. Denen zijn uiterst vriendelijk.

Coördinaten: 54° 56′ 57.4” N – 12° 32′ 24.0” O

Foto: Frits van Eck

096 – Pointe de Combrit

Deze 17 meter hoge vuurtoren staat in de provincie Finistère op de westelijke oever van de monding van de Odet. Dit lieflijke torentje is in gebruik sinds 1885 en staat op een prachtige locatie. Met een lichthoogte van 34 meter geeft hij om de vier seconden vier flitsen (afhankelijk van de richting wit of rood) in een 3 + 1 patroon. In 1944 werd de toren zwaar beschadigd en was tijdelijk niet actief. Laat de auto eens even staan op het parkeerterrein achter de toren en volg de klifpaden. Een puur genieten is gegarandeerd.

Coördinaten: 47° 51′ 51.48″ N – 04° 06′ 47″ W

Foto: Frits van Eck

095 – Nieuwpoort

De vuurtoren van Nieuwpoort is eigenlijk de enige Belgische toren die midden in de natuur staat en dientengevolge alleen te voet of per fiets bereikbaar is. De oorspronkelijke toren werd gebouwd in 1881 aan de monding van de IJzer. Tijdens de slag van de IJzer, eind oktober 1914 werd de toren stukgeschoten, in 1923 herbouwd en in 1944 door de Duitsers weer opgeblazen. De huidige toren werd in 1949 in gebruik genomen, heeft een betonconstructie, is zo’n 29 meter hoog en heeft een lichthoogte van 28 meter.
In 1963 werd de toren geautomatiseerd. Sindsdien wordt de werking van de lichttoren geregeld met elektronische afstandsbediening vanuit het gebouw van het Loodswezen aan de overzijde van de IJzermonding.

Coördinaten: 51° 09′ 17.0” N – 02° 43′ 47.2” O

Foto: Peter de Looze

094 – Bøttø Fyr

Wie met de boot oversteekt van het Deense Frederikshaven naar het Zweedse Göteborg komt ook dit torentje tegen.
Het blijft een heerlijke tocht, zeker als het zonnig is en niet te hard waait. Het station is opgericht in 1841, het licht bevond zich in de nok van het huis. De huidige toren, een meter of zeven hoog, met groene rand, dateert van 1991. Het staat op een piepklein eilandje ongeveer 400 meter ten westen van de westelijke punt van Galterö en is zeer belangrijk omdat alle schepen richting Göteborg er langs varen. Het huisje ernaast is geschilderd in de traditionele Zweedse kleur rood.

Coördinaten: 57° 38′ 57.3” N – 11° 43′ 11.5” O

Foto: Frits van Eck

093 – Ore

Op het grootste Deense eiland Sjælland, ten westen van de stad Vordingborg, staat de vuurtoren van Ore. Hij markeert de noordelijke grens van de ingang van de Storstrømmen. De toren, een ontwerp van Theodor Wedén, is in bedrijf sinds 1895, is dertien meter hoog en heeft een gelijke lichthoogte. Het lijkt een houten toren, maar hij is opgetrokken uit beton. Deze vuurtoren is goed onderhouden, het hekwerk straalt je tegemoet. Elektrificatie vond plaats in 1927.

Coördinaten: 55° 00′ 24.6” N – 11° 52′ 10.9” O

Foto: Frits van Eck

092 – Havanna

Het oorspronkelijk station van deze toren werd opgericht in 1764. De huidige vuurtoren is gebouwd in 1845, heeft een hoogte van 25 meter terwijl de lichthoogte 44 meter is. Hij is gebouwd op de wallen van het “Del Morro” kasteel. Het is veruit Cuba’s bekendste vuurtoren, ’s avonds is hij verlicht. Hij is gelegen aan de oostzijde van de zeer smalle ingang naar de haven van Havanna. In vroeger tijden werd koolzaadolie als brandstof voor de lantaarn gebruikt. Het is een ronde gemetselde toren die in 1962 werd geautomatiseerd. De toren is dagelijks te bezichtigen, je moet echter geen last van claustrofobie hebben, de klim is smal en door de vele bezoekers overvol.

Coördinaten: 23° 9′ 1.67″ N – 82° 21′ 23.99″ W

Foto: Colette van Eck


091 – Skjoldnæs

De vuurtoren van Skjoldnæs staat op de noordwestelijke punt van het eiland Ærø.
Je vaart er langs als je vanuit Mommark (eiland Als) naar het haventje Soby van Ærø vaart. De toren werd in 1881 gebouwd met Bornholmer graniet en vertoont wellicht daardoor gelijkenis met torens op Bornholm. Hij is ontworpen door de ingenieur Theodor Weden. Deze vuurtoren is 22 meter hoog, de lichthoogte bedraagt 32 meter. Mocht u ooit Ærø bezoeken, trek dan ook een paar uur uit voor de plaats Ærøskøbing, een plaats waar iedere fraai beschilderde voordeur er anders uitziet.

Coördinaten: 54° 58′ 09.9” N – 10° 12′ 24.5” O

Foto: Frits van Eck

090 – Pointe du Millier

Deze vuurtoren staat aan de zuidkant van het Franse Bretagne. Gelegen aan de rand van een klif, uitsluitend te bereiken via een voetpad.
Je waant je hier even alleen op de wereld. De rust wordt slechts verstoord door de golven die tegen de rotsen slaan. De toren, gebouwd in 1881, is half ingebouwd in een woonhuis. De lichthoogte bedraagt 34 meter. Elektrificatie vond plaats in 1932 en in 1993 werd de toren geautomatiseerd. Het huis heeft een leien dak en granieten muren. De lantaarn heeft een zinken dak en een smeedijzeren hek rond de loopbrug.

Coördinaten: 48° 05′ 55″ N – 04° 27′ 56″ W

Foto: Frits van Eck

089 – Sædding Strand

De vuurtoren van Sædding staat iets ten noorden van Esbjerg. Hij is in bedrijf sinds 1873, is 14 meter hoog en heeft een lichthoogte van 27 meter. Het is de één na oudste achthoekige gietijzeren toren in Denemarken. In 1924 is deze vuurtoren geëlektrificeerd. Hij staat ongeveer vijfhonderd meter van de kust aan de rand van een parkeerplaats. Het was even zoeken maar de moeite van een bezoek zeker waard.

Coördinaten: 55° 29′ 57″ N, 8° 24′ 21″ O

Foto: Frits van Eck

088 – Scheveningen

Net als Egmond is Scheveningen vanouds een vissersdorp. Ook hier werd met bomschuiten gevist. De vuurtoren van Scheveningen is in bedrijf sinds 20 december 1875, is 30 meter hoog en heeft een lichthoogte van 49 meter. Het is een twaalfkantige gietijzeren toren, ontworpen door Quirinus Harder en heeft sinds 1978 de status van rijksmonument. Op de tweede verdieping was oorspronkelijk een verblijf voor twee lichtwachters ingericht, inclusief twee bedsteden. In 1918 werd de toren geëlektrificeerd.

Coördinaten: 52° 06′ 14.7” N – 04° 16′ 05.7” O

Foto: Frits van Eck

087 – Morro Jable

Morro Jable is een populaire badplaats in het zuidelijkste puntje van Fuerteventura, één van de Canarische eilanden en een voor velen geliefde vakantiebestemming. Met een lichthoogte van 62 meter is deze fraaie vuurtoren prominent in het landschap aanwezig. Iedere 10 seconden geeft het licht twee witte flitsen. Het is een “jonge” toren, gebouwd in 1991. De basis heeft een diameter van 11 meter. Om boven te komen kan men zelfs van een lift gebruik maken. De vuurtoren is volledig geautomatiseerd. Ten noorden van de toren ligt een geliefd naturistenstrand.

Coördinaten: 28° 02′ 46.0” N – 14° 19′ 58.7” W

Foto: Colette van Eck

086 – Gäveskar

Wie met de boot oversteekt van het Deense Frederikshaven naar het Zweedse Göteborg kan dit vuurtorentje niet missen. Een prachtige tocht, muziek aan boord en veel Zweden die nog even genieten van de nodige alcoholica. Het station is opgericht in 1866. Het huidige torentje stamt uit 1972. De lichthoogte bedraagt slechts 10 meter. Het ligt tussen het eilandje Vinga en de stad Göteborg en is zeer belangrijk omdat alle schepen richting Göteborg er langs varen, een snel knipperend rood en groen licht wijst ze mede de weg. Het huisje ernaast is geschilderd in de traditionele Zweedse kleur rood.

Coördinaten: 57° 39′ 41.1” N – 11° 46′ 8.7” O

Foto: Frits van Eck

085 – Esbjerg

Het Deense Esbjerg is een beetje vergelijkbaar met IJmuiden. Ook hier komt bij wind van zee, de lucht van vis je al snel tegemoet. In de omgeving staan meerdere vuurtorens. Dit torentje is in bedrijf sinds 1923, is slechts 5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 6 meter. Het is een houten gebouwtje, wit geschilderd en voorzien van een rode band. Dit kleine vuurtorentje gidst schepen door de smalle doorvaart tussen het eiland Fanø en Esbjerg. Op de achtergrond twee prachtige havenlichten.

Coördinaten: 55° 28′ 13.0” N – 08° 25′ 25.5” O

Foto: Frits van Eck

084 – Runde

Op de plaats van de vuurtoren van Runde werd voor het eerst een licht ontstoken in 1767. De huidige toren dateert uit 1935, is 14 meter hoog en heeft een lichthoogte van 48 meter. Het eiland behoort tot de gemeente Herøy en is internationaal bekend om zijn vogelreservaat. De grote favoriet onder de toeristen is de papegaaiduiker. Een brug verbindt het eiland met het vasteland. In 2002 werd de toren, na 235 jaar te zijn bemand, geautomatiseerd. De vuurtoren geeft licht tussen 16 juli en 21 mei, de weken na 21 mei blijft het ook gedurende de nacht licht.

Coördinaten: 62° 24′ 46.7” N – 05° 35′ 13.2” O

Foto: Jos Glorie

083 – Coat Mer Amont

De vuurtoren Coat Mer Amont ligt in het noordwesten van het Franse Bretagne, vlak bij de stad Lezardrieux. De toren is 8 meter hoog, terwijl de lichthoogte 50 meter bedraagt. Hij geeft een continu rood licht. De oorspronkelijke toren werd gebouwd in 1869. Deze werd echter aan het einde van de tweede wereldoorlog door de Duitse troepen verwoest. In 1950 werd de toren herbouwd. Deze vuurtoren staat aan de ingang van de rivier Trieux en is, zoals zoveel van deze kleine torens, bijzonder moeilijk te vinden.

Coördinaten: 48° 47′ 59″ N – 03° 06′ 5.54″ W

Foto: Frits van Eck

082 – Skrova fyr

De vuurtoren van Skrova staat op een klein eilandje naast het wat grotere eiland Skrova, onderdeel van de Lofoten. Deze gietijzeren toren is 24,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 41 meter. Hij is gebouwd in 1922. De kleur van het lichthuis is rood en er zijn twee witte flitsen per 45 seconden. Er is ook een misthoorn aanwezig. In 2005 is de toren geautomatiseerd. Deze vuurtoren begeleidt schepen die de Vestfjord oversteken naar Svolvær en andere bestemmingen op de Lofoten. Het lichtstation beschikt over een restaurant en overnachtingsmogelijkheden zijn beschikbaar. De vuurtoren is alleen per boot bereikbaar.

Coördinaten: 68° 9′ 11″ N – 14° 38′ 56″ O

Foto: Frans Houtman

Frankrijk / Le Coq

De vuurtoren “Le Coq” staat in Bénodet in de Bretonse provincie Finistère. Deze toren staat er vanaf 1947. Bénodet betekent in het Bretons monding van de Odet. Dit riviertje mondt bij Bénodet uit in de Atlantische oceaan. Als men vanuit de Atlantische oceaan de haven binnenvaart moet deze toren in één lijn staan met de “Phare de la Pyramide” die eerder gepubliceerd is. Le Coq is dertien meter hoog en heeft een lichthoogte van 11 meter. Het groene licht geeft drie keer per 12 seconden in een 2 +1 patroon een flits. Deze vuurtoren is een kopie van de originele toren, de laatste werd in augustus 1944 door de Duitsers vernietigd.

Coördinaten: 47° 52′ 18.5″ N – 04° 06’ 41.8″ W

Foto: Frits van Eck

080 – Río Yaguanabo (Jaguanabo)

Cuba is nu niet direct een locatie waar je iedere dag komt. Je moet een beetje globetrotter zijn om daar je vakantie door te brengen. We weten dat er nog veel oude auto’s rondrijden en dat de sigaren wereldberoemd zijn. Maar dat in dit “Castro” land fraaie vuurtorens staan is wellicht minder bekend. De vuurtoren Río Yaguanabo is een 34 meter hoge cilindrische betonnen toren met galerij en heeft een lichthoogte van 58 meter. Een architectonisch hoogstandje. De toren staat bij de ingang van de Río (rivier) Yaguanabo, ongeveer 40 km ten zuidoosten van Cienfuegos. Er is tevens een klein museum en de toren is te bezichtigen.

Coördinaten: 21° 51′ 00″ N – 80° 12’ 00″ W

Foto: Colette van Eck

079 – Gammel Pol

De vuurtoren Gammel Pol staat op de zuidoostelijke punt van het eiland Als. Zoals veel vuurtorens in het zuidelijk deel van Denemarken gebouwd in 1905 door de firma Julius Pintsch. In die tijd was dit deel van Denemarken Duits grondgebied. In 1920 werd Als weer onderdeel van Denemarken. In 1906 werd deze vuurtoren in gebruik genomen. Hij is 11 meter hoog en heeft een lichthoogte van 20 meter. Afhankelijk van de richting geeft het licht driemaal per 15 seconden een rood of groen licht. Aanvankelijk was alcohol of acetongas de energiebron voor het licht, maar sinds 1975 is het licht elektrisch. Het heeft nog wel enige tijd een noodgasbrander gehad, voor het geval dat de elektriciteit het liet afweten. De gasflessen hiervoor bevonden zich in het naastgelegen schuurtje. Het fraaie glazen optiek van het licht is helaas alweer enige tijd vervangen door een moderne kunststof lantaarn van het merk Orga met halogeenlampjes in een kleine lampenwisselaar.

Coördinaten: 54° 52′ 52.8″ N – 10° 4’ 10.2″ O

Foto: Frits van Eck

078 – Scituate

De vuurtoren van Scituate staat in Massachusetts (Cedar Point) in het noordoosten van de Verenigde Staten. De oorspronkelijke toren dateert uit 1811 De vuurtoren is ca. 15 meter hoog en heeft een lichthoogte van 21 meter. Elke 15 seconden geeft het licht een witte flits. Een legende beweert dat de dochters van vuurtorenwachter Simeon Bates (Rebecca en Abigail) de Engelse vloot hebben tegengehouden door het licht te doven en “Yankee Doodle” op banjo en trommel te spelen, hiermee de suggestie wekkend dat militairen van Scituate in aantocht waren. De toren is gebouwd van graniet en baksteen. Het terrein rond de toren is het gehele jaar geopend, de toren zelf is slechts af en toe te bezichtigen.

Coördinaten: 42° 12′ 18” N – 70° 42′ 57” W

Foto: Cees Roem

077 – Tranekær

De vuurtoren van Tranekær ligt op het Deense eiland Langeland. De toren staat op particulier terrein, hetgeen door diverse borden wordt aangegeven. Gelukkig kon ik een dame aanspreken die in de tuin bezig was en tot mijn verbazing bleek ze Nederlandse van geboorte en eigenares van de toren te zijn.
De toren wordt gebruikt als zomerverblijf. Het oorspronkelijke licht stamt uit 1858, met een takel werd in die tijd een lamp aan een paal opgehesen. De huidige vuurtoren werd in 1897 in gebruik genomen en was werkzaam tot 1977. De hoogte is 9 meter, terwijl de lichthoogte 14 meter bedroeg.

Coördinaten: 54° 59′ 15.1” N – 10° 53′ 13.4” O

Foto: Frits van Eck

076 – Beg Leger

In het noorden van het Franse Bretagne bij het plaatsje Lannion staat de vuurtoren Beg Leger. Het is een heerlijk ruig gebied met overal een fantastisch uitzicht over zee. Het is een licht op een conciërgewoning. De hoogte van de woning is maar 8 meter, door de bouw op de rotsen is de lichthoogte 60 meter. De vuurtoren werd gebouwd in de jaren 1883-1884 en op 1 januari 1885 in gebruik genomen. Afhankelijk van de richting geeft het licht vier keer per twaalf seconden een rood of groen licht. Het is een afgesloten terrein, maar na wat klimwerk is er toch een fraaie foto van te maken.

Coördinaten: 48° 44.4′ 19.3′′ N – 03° 32.9′ 54.98′′ W

Foto: Frits van Eck

075 – Henningsvær

Henningsvær is een klein schiereilandje (22 hectare) en onderdeel van de Noorse Lofoten. Als iemand het plan heeft het Noorderlicht te gaan bewonderen, dan zijn de Lofoten een aanrader. Het oorspronkelijke vuurtorentje (op de achtergrond links) is gebouwd in 1856, was actief tot 1935 en is inmiddels particulier bezit. Dit torentje is12,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 23 meter. Voor de oude toren staat een geautomatiseerd licht. Het staat op één van de eilanden van Henningsvær, Hellandsøy genaamd. Henningsvær heeft een pittoresk vissershaventje, voornamelijk gericht op het toerisme. Er wonen ongeveer 400 mensen.

Coördinaten: 68° 08.8′ N – 14° 11.9′ O

Foto: Frans Houtman

074 – Assens

Aan de westkant van het Deense eiland Fünen ligt het plaatsje Assens.
Er zijn 3 vuurtorentjes te vinden, waarvan bijgaande de oudste is. Deze werd in gebruik genomen in 1900 en laat zien hoe met eenvoudige middelen aan het begin van de vorige eeuw navigatiemiddelen werden gebouwd. De vierkante toren is volledig van hout en deed dienst tot 1975.
De vuurtoren is 10 meter hoog en heeft een lichthoogte van 11 meter. Hij staat flink in de teer om verval tegen te gaan, de foto’s laten de situatie zien in 2009.Helaas, de onderste foto van de achterkant maakte ik in 2014, het verval heeft sterk toegeslagen, ben bang dat het einde van deze toren nabij is.

Coördinaten: 55° 15′ 56.1” N – 09° 53′ 24.2” O

Foto: Frits van Eck

073 – Alcatraz

In de baai van San Francisco ligt het eiland Alcatraz, bekend van de gelijknamige gevangenis. O.a Al Capone zat hier gevangen. De eerste vuurtoren is gebouwd in 1854. In die tijd fungeert het eiland als citadel en militaire gevangenis. De oorspronkelijke toren is in 1906 door een aardbeving beschadigd. In 1909 werd de toren vervangen door een betonnen. Hij is 25,5 meter hoog maar de lichthoogte bedraagt 65 meter. Elke 5 seconden geeft het licht een witte flits. Indien nodig kan de misthoorn iedere 30 seconden een knal geven. In 1963 vond automatisering plaats. Het is het oudste licht aan de Amerikaanse westkust en maakt nu deel uit van het museum op het eiland.

Coördinaten: 37° 49′ 34.4” N – 122° 25′ 19.9” W

Foto: Henk Joosten

072 – J.C.J. van Speyk

Het komend weekend staat Egmond aan Zee weer geheel in het teken van de strandrace AGU Egmond-Pier-Egmond en de PWN Egmond Halve Marathon. De vuurtoren J.C.J. van Speyk speelt daarbij een prominente rol. Start en finish van beide evenementen vinden plaats aan de voet van de toren die op 1 augustus 1834 in gebruik werd genomen. Traditioneel mag Le Champion dit weekend van de toren gebruik maken door de vlag in top te hijsen. Dit jaar met een nieuwe vlag en een nieuw logo.
Gerrit Zwart was zo vriendelijk een paar dagen eerder voor het Contact met de Egmonden al even proef te draaien.

Coördinaten: 52° 37′ 08.5” N – 04° 37′ 18.4” O

Foto: Frits van Eck

071 – Skagen

De oude, witte vuurtoren van Skagen dateert uit 1747 en staat in het uiterste noorden van Denemarken. Hij werd in 1854 overbodig en vervangen door de toren die twee kilometer naar het noordoosten staat. De toren is 21 meter hoog en heeft dezelfde lichthoogte. In 1960 is deze toren volledig gerestaureerd en contrasteert prachtig met de gekleurde huisjes in de omgeving. Net als in het Nederlandse Bergen verbleven in Skagen vaak kunstschilders en schrijvers zoals Anna en Michael Ancher en Hans Christian Andersen. In het Skager museum is nog veel van de oude glorie terug te vinden.

Coördinaten: 57° 43′ 44.6” N – 10° 36′ 24.3” O

Foto: Frits van Eck

070 – Brandaris

De Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland. Het eerste “vuurhuis” dateert uit de veertiende eeuw. De toren werd waarschijnlijk vernoemd naar Sint Brandaan, de Ierse beschermheilige van de schippers. De derde generatie werd in 1594 voltooid en functioneerde vooral als baken. Op het platte dak konden vuren gestookt worden. In 1835 werd de Brandaris de eerste Nederlandse vuurtoren met een draaiende Fresnellens. Elektrificatie volgde in 1907. In 1977 werd de toren volledig gerestaureerd en van een lift voorzien. De toren is 52,5 meter hoog, de lichthoogte bedraagt 55,5 meter. Het 400-jarig bestaan van de toren werd gevierd in 1994.

Coördinaten: 53° 21′ 37.0” N – 05° 12′ 51.6” O

Foto: Cees Lansbergen

069 – Gjerrild

Deze toren staat in het noordoosten van Djursland, ten noorden van de havenstad Grenaa. De oorspronkelijke vuurtoren was van hout en werd gebouwd in 1895. De huidige toren dateert van 1946, is 11 meter hoog en heeft een lichthoogte van 27 meter. Afhankelijk van de richting geeft het licht iedere 20 seconden vier witte of groene flitsen. Hij staat aan de Teglværksvej. De kust heeft prachtige kliffen en is ongelofelijk rustig. Bij Gjerrild Klint is het goed vissen op bijvoorbeeld zeeforel.

Coördinaten: 56° 31′ 41” N – 10° 49′ 47” O

Foto: Frits van Eck

068 – Odderøya

Deze vuurtoren ligt op het gelijknamige eiland. Dit eiland zorgt voor een natuurlijke scheiding tussen de Oost- en Westhaven van Kristiansand en is met twee bruggen verbonden met het vasteland. De toren werd in 1832 in gebruik genomen en in 1984 geautomatiseerd. De vuurtoren is 8 meter hoog en heeft een lichthoogte van 12,5 meter. Aan de voorzijde is een zogenaamde miststolp gemonteerd die in Noorwegen enig in zijn soort is. Een ondersteunend licht staat vlak voor de vuurtoren.

Coördinaten: 58° 07′ 52” N – 08° 00′ 07” O

Foto: Jos Glorie

067 – Zanddijk / Grote Kaap

De vuurtoren Grote Kaap staat iets ten zuiden van Julianadorp. De huidige toren werd in 1985 in gebruik genomen en verving de identieke toren uit 1966. De vuurtoren is een kleine 17 meter hoog en heeft een lichthoogte van 31 meter. Het is een ronde stalen toren, fraai rood geschilderd met een wit/grijs lichthuis. Al rond 1800 maakte de Engelse admiraal Knight melding van kapen op deze locatie. Ook op een topografische kaart uit 1858 staan hier twee kapen: de “Groote en Kleine Kaap”. De Kleine Kaap stond meer richting zee, maar bestaat inmiddels niet meer.

Coördinaten: 52° 52′ 51.3” N – 04° 42′ 53.1” O

Foto: Frits van Eck

066 – Phare de la Pyramide

De “Phare de la Pyramide” staat in Bénodet (Frankrijk) in de Bretonse provincie Finistère. Bénodet betekent in het Bretons monding van de Odet. Dit riviertje mondt bij Bénodet uit in de Atlantische oceaan. De toren werd op 15 december 1848 in gebruik genomen, is 39 meter hoog en heeft een lichthoogte van ruim 50 meter. Gedurende de tweede wereldoorlog werd de toren voor de helft onthoofd. In 1950 is deze vuurtoren volledig gerenoveerd en in 1993 geautomatiseerd.

Coördinaten: 47° 52′ 30” N – 04° 06′ 46” O

Foto: Frits van Eck

065 – Matane

De huidige vuurtoren van Matane werd op 10 november 1907 in gebruik genomen, het station werd al opgericht in 1873.  Het is een ronde cilindrische gietijzeren toren, 20 meter hoog en je moet 57 treden beklimmen om de top te bereiken. In 1951 is de toren gedeactiveerd en wordt momenteel gebruikt als toeristisch centrum. Ook een klein museum is in de vuurtoren ondergebracht. Camille McKinnon, de laatste vuurtorenwachter, hielp bij het redden van bemanning en passagiers van een in 1946 op het ijs van de St. Lawrence rivier neergestort vliegtuig van Quebec Airways. Van mei tot oktober is de toren te bezichtigen.

Coördinaten: 48° 50′ 989” N – 67° 32′ 959” W

Foto: Colette van Eck

064 – Bækkehave Fyr

De vuurtoren Bækkehave staat op het tussen Fünen en Langeland liggende eilandje Tåsinge, direct aan de Svendborg fjord. In Denemarken staan veel van dit soort torentjes, houten gebouwtjes in rood en wit. Om hem te bereiken moet je wel enige honderden meters door een drassig gebied lopen, maar bij mooi weer maakt het uitzicht over de fjord veel goed. Het torentje werd in 1925 in gebruik genomen, is 6 meter hoog, terwijl de lichthoogte eveneens 6 meter is. Afhankelijk van de richting geeft deze toren een rood of groen licht, 3 seconden aan, twee seconden uit.

Coördinaten: 55° 01′ 02.3” N – 10° 32′ 39.1” O

Foto: Frits van Eck

063 – Cape Point

De “oude” vuurtoren van Cape Point ligt in Zuid-Afrika in de nabijheid van Kaapstad en Kaap de Goede Hoop. De toren is slechts 9 meter hoog, maar bevindt zich 262 meter boven zeeniveau. Hij werd in gebruik genomen op 1 mei 1860 en deed dienst tot in 1919. Door mist op deze hoogte was de toren vanaf zee regelmatig niet zichtbaar. Na de schipbreuk van het Portugese schip “Lusitania”, iets ten zuiden van Cape Point, werd het besluit genomen tot de bouw van een toren op 87 meter boven zeeniveau. Deze werd op 11 maart 1919 in gebruik genomen.

Coördinaten: 34° 21′ 26″ Z – 18° 29′ 51″ O

Foto: Alette van Tunen

062 – Guilvinec

De vuurtoren van Guilvinec, een vissersplaatsje aan de zuidkant van Bretagne, staat vlak achter de visfabrieken van het kleine stadje. Tot de bouw werd besloten in 1906. Door financiële kwesties werd deze pas afgerond in 1922. Het vuur is actief sinds 1923. De toren is slechts 11 meter hoog en heeft een lichthoogte van 10 meter. Het licht geeft om de 4 seconden een rode flits. Het plaatsje doet, mede door de visafslag, een beetje aan IJmuiden denken. Het is een levendig haventje, waar regelmatig de vissersbootjes komen binnenvaren.

Coördinaten: 47° 47′ 30.6” N – 04° 17′ 05.2” W

Foto: Frits van Eck

061 – Spanje / Formentera / La Mola

Formentera is het kleinste bewoonde eiland van de Spaanse Balearen en ligt circa 7 kilometer ten zuiden van Ibiza. De vuurtoren La Mola is actief sinds 30 november 1861. Het is een ronde gemetselde toren met een hoogte van 22 meter. Door de ligging op het hoogste punt van het eiland bedraagt de lichthoogte 142 meter. Om de vijf seconden geeft het licht een witte flits en heeft een bereik van 23 nautische mijlen. De vuurtoren heeft nog steeds zijn originele Henry Lepaute lantaarn. In 1970 werd de toren geëlektrificeerd. De toren is over de weg bereikbaar en beschikt over parkeergelegenheid. Natuurlijk heb je vanaf deze rots een spectaculair uitzicht over zee.

Coördinaten: 38° 39.8′ 48″ N – 01° 35.1′ 01.5″ O

Foto: Jan Eeltink

060 – Phare d’Eckmühl

Alhoewel de naam in eerste instantie anders doet vermoeden staat deze toren wel degelijk in de Bretonse provincie Finistère. De toren werd in gebruik genomen op 17 oktober 1897, heeft een hoogte van 65 meter, terwijl de lichthoogte 60 meter bedraagt. Om de vijf seconden geeft het licht een witte flits. Hij dankt zijn naam aan de Prince d’Eckmühl. Zijn dochter Adelaïde-Louise Davout, Marquise de Blocqueville die de bouw voor een groot deel financierde bedong dat de toren de naam van haar vader zou dragen. Het resultaat is een van de meest indrukwekkende vuurtorens ooit gebouwd op het Franse vasteland. De wanden zijn volledig opgebouwd uit Kersanton (Bretons) graniet, het trapgat is bekleed met opaal. Na het beklimmen van 272 treden kan er genoten worden van een oogverblindend panoramisch uitzicht.

Coördinaten: 47° 47′ 54.4” N – 04° 22′ 20.5” W

Foto: Frits van Eck

059 – Enebærodde

Aan de noordkant van het eiland Fünen ligt het schiereilandje Enebærodde. Op het oostelijke puntje van dit schiereiland staat de gelijknamige vuurtoren. Het station is opgericht in 1869, de huidige toren werd actief in 1926. Hij staat in een natuurgebied en is uitsluitend wandelend of per fiets te bereiken (een kleine zes kilometer). Het is een betrekkelijk kleine toren met een hoogte van 14 meter, de lichthoogte is slechts 13 meter. Afhankelijk van de richting gaat het witte, groene of rode licht 2 seconden aan en 3 seconden uit. Dit licht markeert de westkant van de ingang van de Odense Fjord van het Kattegat. De foto is gemaakt vanaf de overkant van de fjord.

Coördinaten: 55° 30′ 57.9” N – 10° 33′ 39.9” O

Foto: Frits van Eck

058 – Staviken

De vuurtoren Staviken staat in het Zweedse Värmland aan de rand van het Vänern meer. De toren is gebouwd in 1860. Rond het Vänern meer branden zo’n 100 “vuurtorens”, sommige zijn groot, andere zijn gewoon kleine lampjes. Staviken is één van de vier houten torens rond het meer. De vuurtoren is zeskantig met een basis van ongeveer 6 meter. Het torentje telt 4 verdiepingen, is 13,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 15 meter. Om de vijf seconden geeft het licht een witte flits.

Coördinaten: 52° 08′ 59” N – 13° 09′ 00” O

Foto: Frits van Eck

057 – Porz-Don

De vuurtoren Porz-Don staat in Bretagne (Frankrijk) in het plaatsje Ploubazlanec, iets ten noorden van Paimpol. De toren is gebouwd in 1879 / 1880. Het licht werd ontstoken op 1 april 1880. Het bouwwerk is 8 meter hoog, de lichthoogte bedraagt 13 meter. In 1932 vond elektrificatie plaats. Het licht wordt weergegeven door een raam aan de voorkant. Tweemaal per zes seconden wordt een wit of rood licht gegeven. Het huis is bewoond maar kan niet bezichtigd worden. Je zal daar maar mogen wonen…

Coördinaten: 48° 48.0′ N – 03° 2.0′ W

Foto: Frits van Eck

056 – Enkhuizen

Dit torentje (havenlicht) staat aan de havenmond in Enkhuizen. De toren is gebouwd door de firma De Vries Robbé uit Gorinchem en in 1888 in gebruik genomen. De hoogte bedraagt 14 meter, de lichthoogte is 16 meter. In de volksmond werd dit havenlicht ’t Vuurtje genoemd. Na de afsluiting van de Zuiderzee is het licht in 1932 gedoofd. In 2009 werd de toren gerestaureerd en sindsdien brandt er op de top een blauw licht.

Coördinaten: 52° 42′ 000” N – 15° 17′ 700” O

Foto: Frits van Eck

055 – Lodbjerg

In het noordwesten van Jutland staat, midden in de Lodbjerg Klitplantage (een bos- en duingebied), deze prachtige toren. Het is een baken ten noorden van de ingang van de Noordzee naar de Limfjord. Gebouwd van Zweeds graniet kleurt hij prachtig bij het landschap. De vuurtoren is te bezichtigen. Och, slechts 133 treden en je kunt van een fantastisch uitzicht genieten. De toren is in bedrijf sinds 28 november 1884, is 35 meter hoog en heeft een lichthoogte van 48 meter.

Coördinaten: 56° 49′ 24.4” N – 08° 15′ 44.1” O

Foto: Frits van Eck

054 – Fornæs

De vuurtoren van Fornæs ligt een kilometer of 10 ten noordoosten van Grenå op het meest oostelijke puntje van Jutland (Denemarken). In het voorjaar omgeven door bloeiende koolzaadvelden. De toren heeft een hoogte van 27 meter, de lichthoogte bedraagt 32 meter. De vuurtoren werd gebouwd in 1839 op een drie meter diepe betonnen voet met een diameter van 8,8 meter. De trap naar boven heeft 84 granieten treden. In 1947 werd de toren geëlektrificeerd.

Coördinaten: 56° 26′ 36.3” N – 10° 57′ 26.3” O

Foto: Frits van Eck

053 – Bodic

Deze vuurtoren staat in Bretagne (Frankrijk). In eerste instantie ben je geneigd te denken met een kerk te doen te hebben. De oorspronkelijke toren werd in gebruik genomen in 1867 en had een hoogte van ruim 15 meter.
Deze werd in augustus 1944 volledig door de Duitse troepen verwoest. De huidige toren werd tussen 1945 en 1948 gebouw en in 1948 ontstoken.
Deze toren heeft een hoogte van 23 meter, de lichthoogte is 55 meter.

Coördinaten: 48° 48′ 44.5” N – 03° 05′ 27.34” W

Foto: Frits van Eck

052 – Pot à L’Eau-de-Vie

Met de plaatsing van deze toren biedt het Contact met de Egmonden mij al een jaar de gelegenheid wekelijks een vuurtoren onder de aandacht te brengen. Deze week weer eens een Canadese toren, de Pot à L’Eau-de-Vie, ontstoken in 1862. De toren is ruim een eeuw actief geweest. De hoogte van deze vuurtoren is ca. 15 meter, de lichthoogte is 36 meter. Sinds 1989 is in de toren een bed and breakfast gevestigd, een unieke plaats om te overnachten. Vanuit het oude lichthuis heb je een schitterend uitzicht over de omgeving.

Coördinaten: 47° 52′ 21″ N – 69° 40′ 53″ W

Foto: Colette van Eck

051 – Schokland

Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee, heeft door de eeuwen heen moeten vechten om niet door de golven overspoeld te worden. Het eiland had een haventje, Emmeloord geheten. Daar stond een lichtopstand. Het huidige Emmeloord ligt meer noordwaarts in de Noordoostpolder. In 1859 verlieten de laatste bewoners het eiland, met uitzondering van een lichtwachter op de zuidpunt, ongetwijfeld het meest eenzame plekje, daar stond een tweede licht. Bekend is het verhaal van twee broers die er in het begin van de vorige eeuw lichtwachters waren. Vanwege de eenzaamheid en de macabere sfeer werden ze krankzinnig en moesten van het eiland worden gehaald. Na de inpoldering rond 1940 zijn de torens gedoofd en afgebroken. In 2007 is een replica van het torentje van Emmeloord gemaakt.

Coördinaten: 52° 39′ 360” N – 5° 46′ 770” O

Foto: Frits van Eck

050 – Fécamp

Deze torens staat aan de noordkust van Frankrijk (Seine-Maritime), zo’n 40 kilometer ten noorden van Le Havre. De groene toren werd oorspronkelijk gebouwd in 1901, gedurende de tweede wereldoorlog door de Duitsers vernietigd en in 1952 weer herbouwd. Deze is 10 meter hoog en heeft een lichthoogte van 14 meter. Ook de oorspronkelijke rode toren werd in de tweede Wereldoorlog vernietigd en in 1952 herbouwd. Deze heeft een hoogte van 14 meter met een lichthoogte van 15 meter. Fécamp is een gezellig, toeristisch havenplaatsje en wordt gedeeltelijk beschermd door de enorme landtong van Cap Fagnet. De vuurtorens staat aan de noordkant van Fécamp.

Coördinaten: 49° 45′ 57” N – 0° 21′ 48” O

Foto: Colette van Eck

049 – Lightvessel 8 (Radio Waddenzee)

In Harlingen ligt een Engels lichtschip. Het is gebouwd in 1949 in opdracht van het Engelse loodswezen en heeft dienst gedaan op een aantal posities in de Noordzee.In mei 1991 werd het schip uit dienst genomen. Het werd verkocht aan een Nederlandse ondernemer. In 2005 werd het schip gekocht door Radio Waddenzee, gerestaureerd, in de oorspronkelijke staat teruggebracht (zelfs het licht brandt weer) en in 2006 als zendschip in gebruik genomen. Soms verlaat het schip de haven om vanaf de Waddenzee uitzendingen te verzorgen.

Coördinaten: 53° 10′ 230” N – 05° 24′ 570” O

Foto: Frits van Eck

048 – Sprogø

Deze vuurtoren staat op een klein eiland in de Grote Belt, waarover de auto- en treinverbinding (Grote Belt Bridge) loopt tussen Seeland en (via Fünen) het vasteland. De toren is in gebruik sinds 1868, heeft een hoogte van 19 meter en een lichthoogte van 44 meter. Ondanks het feit dat de snelweg langs de toren loopt is hij moeilijk bereikbaar. Het is verboden voor particulieren de afslag naar de toren te nemen. Slechts een paar keer per jaar vindt vanuit Nyborg (Fünen) een excursie plaats, maar deze is al ruim tevoren volgeboekt. Bijgaande foto is gemaakt vanuit de trein.

Coördinaten: 55° 20′ 0″ N – 10° 58′ 0″ O

Foto: Colette van Eck

047 – Nørre Lyngvig

Deze toren staat in het westen van Jutland (Denemarken).
Hij is gebouwd op een 17 meter hoog duin. De vuurtoren zelf is 38 meter hoog, terwijl de lichthoogte 53 meter bedraagt.
Sinds 3 november 1906 is deze toren in gebruik. Hij is te bezichtigen. Weet waar je aan begint, je moet 228 treden bedwingen om boven te komen, maar dat is zeer de moeite waard. In 1955 werd de toren aangesloten op het elektriciteitsnet. In datzelfde jaar werd het uurwerk om de lens te laten roteren vervangen door elektromotoren.

Coördinaten: 56° 02′ 59.0” N – 08° 06′ 13.3” O

Foto: Frits van Eck

046 – Cape Egmont

Deze prachtige toren staat in Nieuw Zeeland. De berg op de achtergrond is de Mount Taranaki, maar heette vroeger Mount Egmont. De namen zijn indertijd gegeven door Captain James Cook naar de Earl of Egmont. Natuurlijk roept de naam associaties op met “ons” Egmond, maar het is onduidelijk of dit terecht is. De Earl of Egmont was een Britse politicus die beweerde af te stammen van de Egmonts uit Holland. De vuurtoren staat op de meest westelijke punt van de Taranaki kust. De toren is rond 1850 in Londen gebouwd en in 1865 naar Nieuw Zeeland verscheept. De hoogte is 20 meter, de lichthoogte 33 meter.
Op 1 augustus 1881 scheen het licht op de huidige locatie. In 1952 werd de toren geëlektrificeerd.

Coördinaten: 39° 16′ 45.79″ Z – 173° 45′ 7.21″ O

Foto: Rob van Duin

045 – Erquy

Dit fraaie witte vuurtorentje staat in Erquy in het Franse departement Côtes-d’Armor, tussen Normandië en Bretagne. Het plaatsje heeft een vissersvloot die deels de beroemde coquilles-st-jacques vangen. De bouw van de toren vond plaats in 1897-1898. Het licht werd ontstoken op 9 februari 1899. De hoogte is 6 meter, terwijl de lichthoogte ca. 9 meter bedraagt. In 1936 vond elektrificatie plaats.

Coördinaten: 48° 38′ 4.6” N – 02° 28′ 42.9” W

Foto: Frits van Eck

044 – Bovbjerg

Deze toren staat aan de westkust van Denemarken, een kleine dertig kilometer ten zuiden van de vissersplaats Thyborøn. Deze prachtige, robuuste toren is roodbruin geschilderd om hem niet te verwarren met de vele witgeschilderde kerken in de omgeving. Wie het er voor over heeft de toren te beklimmen, 93 treden is pittig, maar te doen. De vuurtoren is in bedrijf sinds 1877, is 26 meter hoog, maar de plaatsing op heuvelachtig terrein geeft hem een lichthoogte van 62 meter.

Coördinaten: 56° 31′ 00″ N – 08° 07′ 00″ O

Foto: Frits van Eck

043 – Sletterhage Fyr

Deze toren staat op het Deense schiereiland Helgenæs en werd door de stad Århus in 1894 opgericht. De witte toren moest de schepen veilig naar de haven van Århus leiden. De toren is 16 meter hoog, de lichthoogte bedraagt 17 meter.
Het licht is zichtbaar tot op 30 kilometer en is nog steeds belangrijk als onafhankelijke aanvulling op de elektronische navigatie. Tussen de zeven en achtduizend schepen varen jaarlijks naar Århus en varen relatief dicht langs de kust van Sletterhage, de diepte is daar namelijk 40 tot 50 meter. In de zomermaanden kun je voor een kleine drie Euro de toren bezoeken en beklimmen. Je hebt dan een prachtig uitzicht op Århus en de eilanden Samsø und Tunø.

Coördinaten: 56° 5′ 42.3″ N – 10° 30′ 46.6″ O

Foto: Frits van Eck

042 – Pointe à la Renommée

Deze toren staat in Canada, ten oosten van Québec. De geschidenis van de toren is interessant. De huidige vuurtoren dateert uit 1906 en is gebouwd naast een bestaande eerdere toren uit 1880. In 1904 werd de plaats uitgekozen door draadloze telegrafie pionier Guglielmo Marconi als locatie voor het eerste maritieme radiostation. Tijdens een rondleiding kunt u terug in de tijd en informatie krijgen over de communicatiemiddelen in die periode. Er staan zo’n 45 vuurtorens in deze regio. Liefhebbers worden enthousiast gemaakt een speciale “Lighthouse Trail” te volgen.

Coördinaten: 49° 06′ 30” N – 64° 36′ 13” W

Foto: Colette van Eck

041 – Kegnæs

Aan de zuidwestkant van het eiland Als ligt het schiereilandje Kegnæs, te bereiken via een smalle weg. Op een kleine heuvel staat de gelijknamige vuurtoren. Deze heeft een hoogte van 18 meter. De lichthoogte is echter 32 meter. De toren is in bedrijf sinds 1896 en kan bezocht en beklommen worden. Het bedwingen van de 65 treden is goed te doen. Van bovenuit heeft men een prachtig uitzicht over de Flensburger Förde. In 1995 werd de toren gerenoveerd en opnieuw geschilderd.

Coördinaten: 54° 51′ 18” N – 09° 59′ 25” O

Foto: Frits van Eck

040 – St-Quay-Portrieux

Aan de noordwestelijke hoek van de baai van St-Brieux (Frankrijk, Bretagne) ligt het toeristische havenplaatsje St-Quay-Portrieux. Iedereen kent de Eiffeltoren, gebouwd door Gustave Eiffel. Naast de Eiffeltoren bouwde Eiffel in Frankrijk honderden spoorbruggen, maar ook het vuurtorentje in St-Quay, tentoongesteld op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1867. Het is een achthoekige cilindervormige gietijzeren toren met zelfs een galerij. Het torentje is slechts 10 meter hoog en heeft een lichthoogte van 11,5 meter.

Coördinaten: 48° 38′ 42.41″ N, 02° 49′ 21.04″ W

Foto: Frits van Eck

039 – Norderney

De vuurtoren van Norderney is gelegen midden op het Duitse waddeneiland met dezelfde naam. Norderney is 14 kilometer lang en 2 kilometer breed. De naam Norderney roept natuurlijk herinneringen op aan de gelijknamige trawler, die van november 1964 tot 31 augustus 1974 dienst deed als zendschip van de voormalige zeezender Radio Veronica. De toren is achthoekig, gebouwd op een vierkante sokkel. De bouw vond plaats in 1873 – 1874, het licht werd ontstoken op 1 oktober 1874. Deze vuurtoren heeft een hoogte van 54 meter, de lichthoogte bedraagt 59 meter. Om van het uitzicht vanaf de toren te kunnen genieten moeten er 253 treden beklommen worden, maar dan heb je ook wat.

Coördinaten: 53° 42.’ 33.24″ N – 07° 13′ 46.67″ O

Foto: Frits van Eck

038 – Strib

Op het noordwestelijke puntje van het Deense eiland Fünen ligt het plaatsje Strib. De gelijknamige vuurtoren had een oorspronkelijke hoogte van 6 meter, deze bleek echter onvoldoende te zijn. De huidige toren heeft een hoogte van 21 meter en is in bedrijft sinds 1900. Vanaf de brug die het vasteland met het eiland Fünen verbindt is de witte toren goed te zien. Hij markeert de ingang van het Kattegat naar de Kleine Belt. Zoals al eerder beschreven zijn de wateren rond Fünen een eldorado voor sportvissers, inmiddels is dit ook bij veel Egmonders bekend.

Coördinaten: 55° 32′ 0″ N – 09° 47′ 0″ O

Foto: Frits van Eck

037 – Lange Jaap

Er kan rustig gesteld worden dat naast de Brandaris op Terschelling de Lange Jaap tot één van de bekendste vuurtorens van Nederland gerekend kan worden.De vuurtoren bevindt zich in Huisduinen onder de rook van Den Helder. De toren is ontworpen door Q. Harder en gebouwd in 1878. De lichthoogte bedraagt 57 meter. Het is een gietijzeren toren, opgebouwd uit 68 ringen, er zijn 1088 gietijzeren platen en 21.446 moeren in gebruikt. Lange tijd is het de hoogste vuurtoren van Nederland geweest. Op de Maasvlakte staat een hogere toren, deze wordt echter binnenkort gesloopt en daarna mag de Lange Jaap zich weer de hoogste noemen. Sinds 1988 is de toren een Rijksmonument. Op de achtergrond is de toren Schulpengat te zien.

Coördinaten: 52° 57′ 20.2” N – 04° 43′ 33.7” O

Foto: Frits van Eck

036 – Årøsund

In het haventje van Årøsund in het zuiden van Denemarken staat dit vuurtorentje. Zoals enige weken geleden besproken qua uiterlijk gelijk aan de toren op het eilandje Årø. Dit eiland is met de pont in 10 minuten te bereiken. Ook deze toren is in bedrijf sinds 1905, heeft een hoogte van 10 meter en een lichthoogte van 9 meter. Het is één van een serie kleine gietijzeren torens gemaakt tijdens de Duitse overheersing. De toren is geprefabriceerd door de Duitse firma Pintsch uit Fürstenwalde.
In het haventje zijn nog maar een paar vissersboten te vinden, maar blijft een bezoek zeker waard.

Coördinaten: 55° 15′ 43.7” N – 09° 42′ 44.1” O

Foto: Frits van Eck

035 – Lichtschip Horns Rev

Horns Rev (ook bekend als Horns Reef) is een ondiep gebied in het oostelijk deel van de Noordzee. In Esbjerg, zeg maar het IJmuiden van Denemarken, ligt dit lichtschip. De ligplaats was in de Noordzee, zo’n 30 kilometer ten westen van Blavand. Menig lichtschip slijt zijn laatste roestige jaren als drijvend museum. Ook de Horns Rev, voornamelijk van hout gebouwd, is als museum ingericht.Aan boord is een goede indruk te verkrijgen over het veelal saaie bestaan ten tijde dat het schip nog operationeel was.

Foto: Frits van Eck

034 – Stavoren

Deze prachtige giertijzeren toren stamt uit 1884, is 16 meter hoog en heeft een lichthoogte van 15,3 meter. De toren is gegoten door Penn & Bauduin. Het lichttoestel is geleverd door Chance Brothers & Co uit Birmingham. Sinds 1999 heeft het de status van Rijksmonument. Stavoren is de oudste van de Friese elf steden en heeft een lange historie als havenstad achter de rug. De inwoners van Stavoren waren één van de eersten die via de Sont handel dreven in de Oostzee. Het licht op het zuidelijk havenhoofd vormt met de vuurtoren een lichtlijn voor het invaren van de haven.

Coördinaten: 52° 53′ 16.5” N – 05° 21′ 26.3” O

Foto: Frits van Eck

033 – Helnæs

De vuurtoren van Helnæs staat op een klein gelijknamig schiereilandje, vanaf het eiland Fünen (Denemarken) via een smalle landtong te bereiken.
De toren is in gebruik sedert 1901, is 28 meter hoog en heeft een lichthoogte van 30 meter.
Vele honderden zwaluwen gebruiken deze toren als broedplaats. De vuurtoren is toegankelijk, je moet dan wel 102 treden bedwingen om boven te komen. Langs de kust van Helnæs kun je heel goed vissen. De beste visstekkies vind je bij de landtong en bij de vuurtoren.

Coördinaten: 55° 08′ 00.0” N – 09° 58′ 43.2” O

Foto: Frits van Eck

032 – Rubjerg Knude

In het noorden van Jutland, niet ver van het bekendere Hirtshals, staat een vuurtoren die langzaam door wandelende duinen wordt verzwolgen. Het Rubjerg Knude Fyr is rond 1900 op een hoge klif gebouwd, zo’n 200 meter verwijderd van de zee. De toren is 23 meter hoog, de lichthoogte bedraagt 90 meter. Het is het op één na hoogste vuurtorenlicht van Denemerken. Rond de vuurtoren stond een viertal lichtwachterswoningen.
Doordat zich duinen vormden tussen de zee en de toren was deze op een bepaald moment vanuit zee nog nauwelijks te zien. Pogingen het stuiven aan banden te leggen mislukten. In 1968 heeft men de strijd opgegeven en de vuurtoren aan zijn lot overgelaten.
Ondertussen wandelen de duinen verder en kalft de kust steeds verder af. Op een gegeven moment zullen de duinen voorbij de toren schuiven. Dan rest alleen nog de afgrond.

Coördinaten: 57° 26′ 57.2” N – 09° 46′ 28.7” O

Foto: Frits van Eck

031 – Årø

Het vuurtorentje van Årø staat op het gelijknamige kleine eiland. Het eiland is met een veerdienst in luttele minuten vanuit Årøsund te bereiken. Årø is ca. 6 vierkante kilometer groot (of klein) en ligt in de Kleine Belt. Het herbergt een heerlijk wandel- en fietsgebied. Zoals heel veel torentjes in het zuiden van Denemarken in gebruik sinds 1905. Het zuiden van Denemarken stond toen onder Duits bewind. De vuurtoren is 13 meter hoog, terwijl de lichthoogte 12 meter bedraagt. In Årøsund staat een identiek torentje, echter zonder de rode band.

Coördinaten: 55° 15′ 26.2” N – 09° 43′ 36.8” O

Foto: Frits van Eck

030 – Harlingen

De vuurtoren van Harlingen werd in maart 1922 in gebruik genomen en kreeg een elektrisch licht. Omdat men de stroomvoorziening in die tijd nog niet geheel vertrouwde diende een gaslamp als reservelicht. De lichthoogte bedraagt 21 meter. In 1976 werden veranderingen aan de havenmond aangebracht en werd de toren overbodig. Toch bleeft het vaste witte licht nog 22 jaar branden, waarna het in 1998 werd gedoofd. De vuurtoren heeft sinds 1980 een monumentale status. Er is momenteel een luxe hotelkamer in ondergebracht die zo in trek is dat er lange tijd van tevoren gereserveerd dient te worden.

Coördinaten: 53° 10′ 25.8″ N – 5° 24′ 43.1″ O

Foto: Frits van Eck

029 – Lichtschip Texel

Lichtschip Nr. 10 is gebouwd in 1952. Ook in dat jaar werd hij in dienst genomen ter hoogte van Den Helder, ongeveer 18 zeemijlen uit de kust. Daarnaast heeft het schip ook enkele jaren gelegen op de posities Noord-Hinder en Terschellingerbank en zelfs enkele maanden op de positie Vlieland Center. In 1993 werd het voorgoed binnengehaald en naar Den Helder gebracht, waar het nog steeds ligt. Het doet nu dienst als museum. Vrijwilligers zijn al jaren bezig het schip in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Als je Den Helder binnenrijdt kun je het lichtschip bijna niet missen, het ligt afgemeerd naast de Oude Rijkswerf Willemsoord.

Coördinaten: 52° 57.460′ N – 4° 46.230′ O

Foto: Frits van Eck

028 – Fécamp

Grenzend aan Het Kanaal, in het noordelijk deel van Frankrijk ligt het plaatsje Fécamp.Fécamp is een gemeente in het departement Seine-Maritime en ligt een kilometer of dertig ten noorden van Le Havre. Aan het einde van de noordpier staat de gelijknamige vuurtoren. Via de pier kun je er naar toe wandelen. De oorspronkelijke toren uit 1899 werd tijdens te Tweede Wereldoorlog vernietigd. De huidige toren is rond 1952 in gebruik genomen en heeft een lichthoogte van 15 meter. Het is een prachtig torentje, je kunt er omheen lopen en in de luwte genieten van het uitzicht, de zonsondergang of proberen een visje te verschalken. Als u ooit in de buurt komt is deze toren een bezoekje meer dan waard.

Coördinaten: 49° 45′ 56.6″ N – 0° 21′ 47.3″ O

Foto: Frits van Eck

027 – Blåvandshuk

Op nog geen 40 kilometer boven Esbjerg staat in het toeristenplaatsje Blåvand de vuurtoren Blåvandshuk. Gelegen aan de Fyrvej, oftewel Vuurtorenweg.Het is het meest westelijke puntje van Denemarken. De toren is dagelijks geopend. In de bijgebouwen van de vuurtoren is er een permanente tentoonstelling over de kustregio. De toren is in gebruik sinds 1900, is 39 meter hoog, heeft een lichthoogte van 55 meter en geeft iedere 20 seconden 3 lichtflitsen. In 1948 is de toren geëlektrificeerd en heeft nu een gloeilamp van 1000 Watt. De lens weegt 4 ton. Vanaf 1 november 2000 wordt de toren niet meer permanent bemand. Een lichtsensor zorgt nu voor het aan- en uitschakelen van het licht. Na de 165 treden naar boven kun je genieten van een spectaculair uitzicht.

Coördinaten: 55° 33′ 28.1″ N – 8° 4′ 59.8″ O

Foto: Frits van Eck

026 – Den Oever

De vuurtoren van Den Oever staat tegenwoordig aan het einde van de Afsluitdijk. Hij is gebouwd in 1885 en stond tot 1930 in het westelijk deel van Wieringen. In 1932 werd het torentje opgebouwd op de huidige locatie. Vanaf dat moment scheen het licht in de richting van het IJsselmeer en niet meer richting de Waddenzee. De in verval geraakte toren werd in 1969 vervangen door een identiek exemplaar. De toren is 14 meter hoog, de lichthoogte bedraagt 16 meter. Met rode en groene sectoren en een smalle witte sector gaf het licht leiding naar de ingang van de Stevinsluizen. Sinds 1998 is het een Rijksmonument.
Op 15 april 2009 werd het licht gedoofd.

Coördinaten: 52° 56′ 07.2” N – 05° 02′ 32.3” O

Foto: Frits van Eck

025 – Phare du Rosédo

Iets ten noorden van Bretagne (Frankrijk) ligt het eilandje L’île de Bréhat, ook wel het bloemeneiland genoemd. Een korte boottocht brengt je er naar toe. Er rijden alleen wat tractoren van de plaatselijke bevolking rond. Een rondwandeling over het eiland is heel goed te doen. Er staan twee vuurtorens op het eiland, de Phare du Paon en de Phare du Rosédo.Deze keer de Phare (vuurtoren) du Rosédo. In augustus 1944 werd de toren door de Duitsers verwoest, een paar jaar later weer hersteld. De toren is 13 meter hoog, de lichthoogte 29 meter

Coördinaten: 48º 51′ 27” N – 3º 0′ 12” W

Foto: Frits van Eck

024 – Elsehoved

Aan de oostkant van het eiland Fünen (Denemarken) ligt het gehuchtje Elsehoved. Het vuurtorentje dat daar staat is bereikbaar via het met rotsbrokken bezaaide strand. Het torentje is gebouwd in 1894, is slechts 8 meter hoog en heeft een lichthoogte van 10 meter. Zoals veel vuurtorentjes in Denemarken zijn ze vaak moeilijk te vinden. De locaties maken echter veel goed. Een aanrader voor liefhebbers van vissen en mensen die rust zoeken.

Coördinaten: 55° 06′ 05.43″ N – 10° 46′ 29.7″ O

Foto: Frits van Eck

023 – Hov

De vuurtoren van Hov staat in het noordoosten van het eiland Langeland in Denemarken. Hij is in bedrijf sinds 1893, is slechts 12 meter hoog en ook de lichthoogte is 12 meter. Vanaf het nabijgelegen parkeerterrein is het slecht een paar honderd meter om deze toren te bereiken. De heerlijke, bosrijke, glooiende natuur leent zich uitstekend voor het maken van wandel- en fietstochten. Vanuit het nabijgelegen Lohals worden zeevistochten aan boord van een viskotter georganiseerd.

Coördinaten: 55° 08′ 47.3” N – 10° 57′ 19.2” O

Foto: Frits van Eck

022 – Faro de el Tostón

De vuurtoren van Tostón is gebouwd in 1887 en ligt een kilometer of vier ten noorden van El Cotillo op Fuerteventura (Canarische eilanden). In feite zijn het drie vuurtorens, waarvan er één nog actief is. Op de foto is nog een lichtkoepel te zien van de oude toren (achter de rode woning). De toren is omringd door vulkanische rotsen, met in de nabijheid prachtige witte stranden. Rond 1950 is de witte toren gebouwd, het licht hiervan is in 1986 gedoofd, de lichtkoepel van deze toren is inmiddels verdwenen. Er is een klein museum en gelegenheid om wat te eten of drinken. Van hieruit is het volop genieten van de omgeving. De toren heeft een hoogte van 30 meter, terwijl de lichthoogte 35 meter is.

Coördinaten: 28° 42′ 56.1″ N – 14° 0′ 48.8″ W

Foto: Colette van Eck

021 – Cap Fréhel

Cap Fréhel is een landtong aan de Smaragdkust (Côte d’Emeraude) in noordoost Bretagne (Frankrijk).
De kaap is tot beschermd natuurgebied verklaard.
De rotswanden hebben op sommige plaatsen een hoogte van 70 meter. Op de kaap zijn twee vuurtorens gebouwd, de linker dateert uit 1650, de tweede en nieuwere toren is in zijn huidige staat in 1950 in gebruik genomen. Deze toren is 33 meter hoog en heeft een lichthoogte van 76 meter. Naast de Mont St. Michel is Cap Fréhel een enorme toeristische trekpleister in deze regio.

Coördinaten: 48° 41′ 01.0” N – 02° 19′ 07.2” W

Foto: Frits van Eck

020 – J.C.J. van Speyk in Egmond aan Zee

Het komende weekend staat Egmond aan Zee weer geheel in het teken van Egmond Pier Egmond en de Egmond Halve Marathon. Al jaren vindt de start plaats aan de voet van de van Speyk vuurtoren. Het lijkt me dan ook terecht om deze keer nog even de J.C.J. van Speyk terug te halen. Deze toren is natuurlijk een fantastisch stukje Egmond promotie. In de TV verslagen van de sportevenementen zit altijd wel een shot van de Van Speyk. En dan is een foto in combinatie met Le Champion, die dit jaar voor de 40e keer de Halve Marathon organiseert, naar mijn mening terecht.

Coördinaten: 52° 37′ 08.5” N – 04° 37′ 18.4” O

Foto: Frits van Eck

019 – Marken

De vuurtoren van Marken heeft de bijnaam “Het Paard van Marken”. Om deze te bereiken is het een halfuurtje wandelen vanaf het parkeerterrein. De toren is in bedrijf sinds 1839, is 15,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 16 meter. Bijgaande foto is germaakt op 13 februari 2010, de bedreiging van het kruiend ijs viel toen wel mee. In het verleden is de naast de toren gebouwde lichtwachterswoning diverse malen door kruiend ijs vernield. De huidige bewoners zijn de uit Marken afkomstige Thijs en Liliane Spijker. “Het Paard” is niet aangesloten op het gangbare net voor gas, water en electriciteit. Kennelijk is dit unieke woonplekje het waard om te leren leven met een generator, gasflessen en aangevoerd water. In 1992 is het lichthuis vervangen door een identiek exemplaar. Het oude lichthuis is geplaatst bij het haventje van Marken.

Coördinaten: 52° 27′ 35.5” N – 05° 08′ 19.6” O

Foto: Frits van Eck

018 – Agger Tange

In het Noordwesten van Jutland (Denemarken) staat dit kleine vuurtorentje. Vanuit Thyborøn neem je de pont naar dit deel van Jutland. Aan de overkant gekomen een paar kilometer rijden en dan een wandeling over het strand of langs de duinen. Maar dat is meer dan de moeite waard.Het torentje, gebouwd in 1908, is net drie meter hoog en heeft iets liefelijks. Zoals langs de meeste Deense stranden is er geen mens te zien en heb je volop gelegenheid de toren te bekijken en er foto’s van te maken. De lichthoogte van 8 meter is kennelijk voldoende om schepen op het Thyborøn kanaal goed te begeleiden op weg naar de Limfjord.

Coördinaten: 56° 42′ 58.8” N – 08° 14′ 06.5” O

Foto: Frits van Eck

017 – Texel (Eierland)

De vuurtoren van Texel (Eierland) staat op het noordelijk deel van het eiland in de buurt van De Cocksdorp. De toren werd in gebruik genomen in 1864. In de Tweede Wereldoorlog werd het licht door de Duitsers gedoofd. Begin 1945 werd de toren door Duits vuur zwaar beschadigd. In 1948 werd de toren hersteld en in 1950 van een nieuw licht voorzien. De vuurtoren is bijna 35 meter hoog terwijl de lichthoogte 53 meter bedraagt.

Coördinaten: 53° 10′ 55.7” N – 04° 51′ 18.5” O

Foto: Frits van Eck

016 – Nr. Vorupør

In het Noordwesten van Denemarken ligt het plaatsje Nørre Vorupør, waar deze prachtige houten vuurtoren staat. Nr. Vorupør is een klein toeristisch vissersplaatsje. Net als voorheen in Egmond worden de overgebleven vissersboten op het strand getrokken. De toren is in bedrijf sinds 1894 en is diverse malen verplaatst. De lichthoogte bedraagt 30 meter. Met 4 kabels wordt deze vuurtoren overeind gehouden.

Coördinaten: 56° 57′ 28.6” N – 08° 22′ 14.8” O

Foto: Frits van Eck

015 – De Ven

Deze nog steeds actieve toren bevindt zich aan de IJsselmeerdijk een kilometer of vier van Enkhuizen. Gebouwd in 1699 en operationeel vanaf 1700 is het één van de oudste torens in Nederland. De lichthoogte is 17 meter boven zeeniveau. Oorspronkelijk aangelegd, samen met de torens van Marken en Durgerdam, om vanuit Amsterdam de route naar de Waddenzee aan te geven.
Sinds 1966 is de toren een rijksmonument. In april 2009 werd het licht gedoofd, maar na protest op 21 oktober 2009 toch weer ontstoken.

Coördinaten: 52° 44′ 31.1” N – 05° 16′ 55.7” O

Foto: Frits van Eck

014 – Point Pinos

Point Pinos Lighthouse is de oudste actieve vuurtoren aan de westkust van de Verenigde Staten van Amerika. Gebouwd en in gebruik genomen in 1855.
Voor die tijd ongebruikelijk, maar de eerste vuurtorenwachter was een vrouw. Ze ontving een salaris van $ 1000,- per jaar.
In 1906 werd de toren door een aardbeving (Californië is een risicogebied) zwaar beschadigd. De vuurtoren moest afgebroken worden, werd met gewapend beton weer opgebouwd en in 1907 weer in gebruik genomen.

Coördinaten: 36° 38′ 0.24” N – 121° 56′ 1.32” W

Foto: Henk Joosten

013 – Hirtshals

In het noorden van Denemarken ligt de havenplaats Hirtshals.
Van hieruit vertrekken de ferry’s naar Kristiansand en Larvik (Noorwegen). Deze vuurtoren is al werkzaam sinds 1863, werd in 1947 geëlektrificeerd en werkt sinds 1973 geheel automatisch.
De toren is 35 meter hoog terwijl de lichthoogte 57 meter bedraagt. Zoals zo veel torens in Denemarken kan ook deze bezichtigd worden. Meestal is een kleine bijdrage voldoende om de toren vrij te kunnen beklimmen. Rond de toren zijn nog veel bunkers van de tweede wereldoorlog te vinden.
Er is zelfs een bunkermuseum gevestigd.

Coördinaten: 57° 35′ 05.2” N – 09° 56′ 30.8” O

Foto: Frits van Eck

012 – Ameland

De vuurtoren van Ameland wordt soms Bornrif genoemd, alhoewel deze toren bij de bouw geen naam heeft meegekregen. De toren is in 1880 in opdracht van koning Willem III gebouwd, werd in afzonderlijke segmenten naar Ameland verscheept die ter plaatse op elkaar geplaatst werden. De vuurtoren is 55 meter hoog en telt 15 verdiepingen. De lichthoogte bedraagt 58 meter. Je kunt de toren bezichtigen maar je moet 236 traptreden beklimmen om bovenin te komen.

Coördinaten: 53° 26′ 57.3” N – 05° 37′ 32.2” O

Foto: Frits van Eck

011 – Granville

De vuurtoren van Granville staat aan de zuidkant van Normandië op de rots van Granville, bekend als Cap Lihou. De toren werd in 1924 geëlektrificeerd en het licht staat zo’n 52 meter boven de zeespiegel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers deze vuurtoren in camouflagekleuren beschilderd. Tot 1996 werd bij mist om de 15 seconden een signaal uitgezonden door middel van een claxongeluid.

Coördinaten: 48° 50′ 04” N – 01° 36′ 47.1” W

Foto: Frits van Eck

010 – La Martre

Deze toren staat in Canada, ten oosten van Québec. Hij is genoemd naar de nabijgelegen Marten Creek en straalt zijn licht over de St. Lawrence rivier. De bouw werd voltooid in 1906. Hij heeft een unieke, achthoekige, houten structuur.
De vuurtorenwachter genoot hier veel aanzien, hetgeen de jaloezie van de plaatselijke priester opwekte. Er staan zo’n 45 vuurtorens in deze regio.
Liefhebbers worden enthousiast gemaakt een speciale “Lighthouse Trail” te volgen.

Coördinaten: 49° 10′ 0” N – 66° 10′ 0” W

Foto: Colette van Eck

009 – Grisetåodde

Dit prachtige torentje ligt op een landtong aan de Limfjorden in het noorden van Jutland (Denemarken) en markeert de oostelijke ingang van de Oddesund zeestraat.
De toren is in bedrijf sinds 1909. De lichthoogte is slechts 8 meter.

Coördinaten: 56° 34′ 50.4” N – 08° 33′ 58.4” O

Foto: Frits van Eck

008 – Urk

In bedrijf sinds 1845, de toren is 18,5 meter hoog, telt 4 verdiepingen en heeft 65 traptreden. De lichthoogte bedraagt 27 meter. De vuurtoren is de enige langs het IJsselmeer die de beschikking heeft over een draailicht (hierbij staat de lamp stil en draait de lens). De toren is sinds 1980 een Rijksmonument.
In 2009 is een nieuw koperen dak aangebracht.

Coördinaten: 52° 39′ 39.0” N – 05° 35′ 28.3” O

Foto: Frits van Eck

007 – Grønningen

Deze vuurtoren ligt op een klein eiland voor de Noorse kust en markeert de ingang van de ”Østergapet” vlak voor Kristiansand. De foto is genomen vanaf de veerboot tussen Hirtshals (Denemarken) en Kristiansand. De toren is in bedrijf sinds 1878, de lichthoogte is 18 meter. De vuurtoren is sinds 1980 geautomatiseerd en sindsdien onbemand, maar toegankelijk voor dagbezoeken en overnachtingen. Echter, de omstandigheden om te landen zijn moeilijk en aankomst en vertrektijden niet gemakkelijk te voorspellen. De toren is een historisch monument.

Coördinaten: 58° 4′ 53” N – 08° 5′ 16” O

Foto: Jos Glorie

006 – Vlieland

De vuurtoren van Vlieland is gelegen op het Vuurboetsduin net buiten het dorp Oost-Vieland. De toren is zelf maar krap 17 meter hoog, maar door de hoge ligging van 36 meter schijnt het licht van de toren 53 meter boven de zeespiegel.
De vuurtoren is in 1909 op Vlieland ontstoken, daarvoor deed hij dienst in IJmuiden.
In 1929 is naast de vuurtoren een uitkijkpost op palen gebouwd. In 1986 is de koepel geheel vernieuwd.
Elke vuurtoren heeft een eigen karakter, die van de vuurtoren van Vlieland is 2 seconden aan, 2 seconden uit.Vanaf de vuurtoren kunt u genieten van een fantastisch uitzicht over het eiland, de Noordzee en Waddenzee.

Coördinaten: 53° 17′ 44.3” N – 05° 03′ 29.6” O

Foto: Frits van Eck

005 – Cabo de Sao Vicente

De vuurtoren Cabo de Sao Vicente ligt op het zuidwestelijkste puntje van Europa in de Portugese Algarve. Het is de oudste vuurtoren in Portugal. De Cabo (kaap) is genoemd naar Vncentius van Zaragossa. De 24 meter hoge en 150 jaar oude vuurtoren is de enige bebouwing in de wijde omgeving en gebouwd op de ruïnes van een oud klooster waarvan enkele restanten nog steeds zichtbaar zijn. Met een zichtwijdte van 90 kilometer is dit één van de belangrijkste bakens langs de Atlantische kust.

Coördinaten: 37° 01′ 23.3” N – 08° 59′ 45.2” W

Foto: Colette van Eck

004 – Taksensand

Deze vuurtoren ligt op het eiland Als in Denemarken, een kilometer of vijf ten noorden van Fynshav. Vanuit Fynshav gaat de veerboot naar Fünen (Fyn). Het zal niet vaak voorkomen dat een vuurtoren op het strand staat. De toren werd gebouwd in 1905, in de tijd dat Als nog deel uitmaakte van het Duitse rijk en had een oorspronkelijke hoogte van 32 meter. In 1953 werd de toren verlaagd naar de huidige 19 meter, de lichthoogte is 15 meter.Het licht is nu alleen nog nodig voor lokaal vaarverkeer.

Coördinaten : 55° 00′ 33.7” N – 09° 57.0′ 33.8″ O

Foto: Frits van Eck

003 – Schiermonnikoog

De rode vuurtoren van Schiermonnikoog, ook “Noordertoren” of “Buitentoren” genoemd, werd in 1853 gebouwd en is één van de weinige torens in Nederland die nog continu bemand wordt.
De twaalf ramen onder de bovenkant werden in 1951 aangebracht. In 1998 is de toren rood geschilderd. Deze vuurtoren heeft een hoogte van 34 meter, de lichthoogte bedraagt 44 meter.

Coördinaten: 53° 29′ 12.1” N – 06° 08′ 47.3” O

Foto: Frits van Eck

002 – Kjelds Nor

Gelegen op het zuidelijkste puntje van het Deense eiland Langeland. Om bovenin te komen moet men 147 treden beklimmen. De toren is in bedrijf sinds 1905. In 1991 werd het licht geautomatiseerd. Hij is 34 meter hoog en heeft een lichthoogte van 39 meter.

Coördinaten: 54° 43′ 51.8” N – 10° 43′ 17.2” O

Foto: Frits van Eck

001 – J.C.J. van Speyk in Egmond aan Zee

In de media wordt de naam vaak geschreven als Van Speijk, op de toren staat echter J.C.J van Speyk. Deze toren werd in 1834 uitgekozen als J.C.J van Speykmonument, ter nagedachtenis aan luitenant-ter-zee Van Speyk, die liever de lucht in vloog dan zijn schip over te geven aan de Belgische vijand. Hij stak zijn voorraad kruit aan boord aan op 5 februari 1831. Behalve Van Speyk, vonden ook 25 andere bemanningsleden en een aantal Belgen de dood bij de ontploffing. De vuurtoren is in bedrijf sinds 1834, is 28 meter hoog en heeft een lichthoogte van 37 meter.

Coördinaten: 52° 37′ 08.5” N – 04° 37′ 18.4” O

Foto: Frits van Eck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *